De beslissing om in relatietherapie te gaan is niet altijd even gemakkelijk gemaakt. Wanneer is de situatie ‘erg genoeg’ om toe te geven dat jij en je partner hulp nodig hebben? En durf je het onderwerp überhaupt wel aan te kaarten? Is relatietherapie niet het begin van het einde? Dit zijn 6 veel voorkomende bezwaren tegen relatietherapie.
“Dan moet ik toegeven dat mijn relatie niet perfect is”
De eerste stap, toegeven dat het niet goed gaat met je relatie, is vaak het moeilijkst. Zodra je eenmaal hebt besloten dat je er samen met je partner niet uitkomt en externe hulp nodig hebt, is het hek misschien wel van de dam. Dan kun je het niet langer aankijken en hopen dat het wel losloopt.
Bekijk het anders
Meestal is het zo dat stellen pas naar een relatietherapeut gaan als het serieus fout gaat. Maar als jij dit ook overweegt, geeft dit alleen maar aan hoeveel je om je partner geeft. Je bent bereid bestaande problemen onder ogen te zien en in de toekomst te voorkomen. Twijfel je of jullie situatie ‘erg genoeg’ is voor relatietherapie, zie therapie dan als groot onderhoud. Je gaat ongetwijfeld ook regelmatig naar de tandarts, schoonheidsspecialiste of kapper voor ‘onderhoud’. Een relatietherapeut helpt jullie de relatie te onderhouden, zodat het ook in de toekomst fijn blijft samen!
“Relatieproblemen moet je zelf in de privésfeer oplossen”
Je kent jezelf en je partner als geen ander, dus weet je zelf toch het beste wat goed voor jullie relatie is? Dat is absoluut waar. Maar als jullie elkaar continu in de haren vliegen als hierover gepraat wordt, of niet goed de vinger kunnen leggen op wat nu precies het probleem is, valt er niet zoveel op te lossen.
Ook in relatietherapie lossen jullie de problemen zelf op
Een relatietherapeut zorgt vaak, juist omdat hij of zij niks van jullie afweet, voor een nieuwe kijk op de zaak. Ook biedt therapie de kans rustig met elkaar in gesprek te gaan en worden ruzies en onnodige verwijten over en weer voorkomen. Jullie geven de therapeut input, op basis waarvan hij of zij adviezen, technieken of inzichten deelt. De therapeut is uiteindelijk niet degene die jullie relatieproblemen oplost, dat doen jij en je partner zelf.
“Straks geeft de relatietherapeut mij overal de schuld van”
Als je het gevoel hebt nooit iets goed te kunnen doen, bijvoorbeeld omdat je partner je overal de schuld van geeft, dan kan je bang zijn dat jullie relatietherapeut er ook zo over denkt. Wat als de therapeut partij trekt voor je partner?
Een relatietherapeut oordeelt nooit
Ervan uitgaande dat in jullie relatie geen sprake is van strafbare feiten, zal een relatietherapeut nooit een schuldige aanwijzen. Sterker nog, de inhoud van de ruzies is tijdens relatietherapie niet eens zo van belang. Het gaat om het identificeren van dieper liggende gedachten- en gedragspatronen die problemen veroorzaken. Wat dat betreft is er nooit iemand ‘fout’.
“Mijn partner wil niet in relatietherapie”
Misschien ben jij niet degene met bezwaren, maar je partner. En is het je niet gelukt je partner ervan te overtuigen dat relatietherapie een goed idee is.
Ga alleen in therapie
Door individueel in therapie te gaan, werk je in elk geval aan jezelf. En als jij persoonlijk vooruitgang boekt en lekkerder in je vel zit, heeft dat ongetwijfeld zijn weerslag op de relatie. Ook werkt het vaak aanstekelijk en verlaagt het de drempel voor je partner om een keer mee te gaan. Wil je partner echt niet? Dan kan jij in elk geval zeggen dat jij je uiterste best voor de relatie gedaan hebt.
“Ik heb geen tijd voor relatietherapie”
Relatietherapie kost tijd. Het kan bovendien lastig zijn jullie schema’s op elkaar af te stemmen, zeker als de therapie onder werktijd plaatsvindt. Je persoonlijke geluk, wat voor een groot deel wordt bepaald door je relatie, heeft echter invloed op alle andere dingen die je doet. Het is daarom belangrijk van relatietherapie een prioriteit te maken.
Maak het jezelf gemakkelijk
Natuurlijk zijn er wel manieren om relatietherapie toegankelijker te maken. Zo kun je jullie situatie aan de therapeut voorleggen en afspreken niet te veel ‘huiswerk’ te doen. Ook kun je flink op reistijd besparen door online in therapie te gaan, bijvoorbeeld via Skype of FaceTime. Zo kunnen jullie eenvoudig vanuit huis gesprekken voeren, ook vanuit het buitenland.
“Mijn relatie is niet meer te redden”
Misschien zie je het helemaal niet meer zitten om nog langer je best te doen voor je relatie. Voor relatietherapie is goede wil en inzet wel vereist, dus als jij of je partner dat niet meer kan opbrengen, wat heeft het dan nog voor zin?
Een beter overwogen beslissing
Uit elkaar gaan is niet makkelijk. Vaak gaat deze periode samen met heftige emoties, onzekerheid en irrationeel gedrag. Relatietherapie kan helpen dit proces in goede banen te leiden. Dit is met name van belang als er kinderen in het spel zijn. In relatietherapie leer je te reflecteren op wat er mis is gegaan. Hiervan leer je veel over jezelf en voorkom je in de toekomst in een vergelijkbare relatie of negatieve spiraal terecht te komen. Door in relatietherapie het gesprek met elkaar aan te gaan, maak je bovendien een weloverwogen beslissing.
Heeft dit artikel je niet overtuigd en heb je toch nog bezwaren tegen relatietherapie? Maar ga je de stap toch zetten, misschien omdat je partner zo aandringt? Maak je bezwaren bij het kennismakingsgesprek gewoon kenbaar. Op die manier kan de relatietherapeut daar rekening mee houden.
Eerst even kennismaken?
Wil je een gratis kennismakingsgesprek inplannen of heb je een vraag? Vul het contactformulier in en wij helpen je graag verder! Indien je meer wilt weten over de tarieven, bekijk dan onze pagina met de kosten voor relatietherapie.