Pauze in relatie

Het is een veelbesproken onderwerp: een pauze in relatie inlassen. Je ziet het niet alleen om de haverklap in series voorbij komen; je herinnert je vast nog wel toen Rachel en Ross ‘on a break’ waren. Maar ook in werkelijkheid komt het vaak voor. Als je in een relatie zit of er ooit eentje hebt gehad, weet je dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is. Er horen nu eenmaal downs bij een relatie en soms is dit lastig om mee te dealen.

Soms zijn deze downs zo erg dat koppels ervoor kiezen om tijdelijk uit elkaar te gaan; ze lassen een pauze in. Maar is dit nu echt wel zo verstandig? Lees hier wat relatietherapeuten zeggen over deze veelbesproken keuze.

Is een pauze in relatie een goed idee?

Je hoort het mensen vaak zeggen: een pauze in relatie kan nooit goed zijn. Maar is dit echt zo? Of is het juist een goede methode om erachter te komen of je de ander gaat missen wanneer hij/zij er even niet is? Een pauze hoeft niet het einde van de relatie te betekenen, maar soms wordt er een tijdelijke break ingelast om de verkeerde redenen. En dan schiet je er eigenlijk niet zoveel mee op.

Er zijn twee scenario’s wanneer je een pauze in de relatie inlast: het kan werken of het kan niet werken.

Wanneer er break niet werkt

Twijfel je aan de relatie en wil je daarom graag een tijdelijke pauze inlassen? Dan loop je het risico dat jullie niet meer bij elkaar komen. Wanneer je twijfelt aan de relatie is er vaak al meer aan de hand. En wat je dan met een break creëert, is meer afstand. En dit is juist niet goed voor jullie emotionele connectie.

Ook het motief: “als we even zonder elkaar zijn, ga ik je vast missen.” betekent in veel gevallen het begin van een breuk of echtscheiding. Als je even alleen wilt zijn, kun je hier ook tijd voor maken binnen een relatie, zonder tijdelijk afscheid van elkaar te nemen.

Wanneer een break wel werkt

Een pauze in relatie werkt dus niet altijd, maar er zijn wel degelijk situaties waarin het verstandig kan zijn. Bijvoorbeeld wanneer er zich een tijdelijke relatiecrisis voordoet, zoals ontrouw of een grote ruzie. Tijdens zo’n crisis lopen de emoties vaak hoog op. Jullie zeggen dingen die jullie eigenlijk niet menen. Een tijdelijke pauze zorgt ervoor dat jullie even kunnen afkoelen en rustig kunnen nadenken over de relatie.

Ook als de reden voor de break is dat je tijdelijk aan jezelf wilt werken, of jezelf wilt herontdekken, kan het verstandig zijn. Zo heb je bijvoorbeeld even tijd om een nieuwe hobby op te pakken en na te denken over jezelf. Volgens relatietherapeuten helpt zelfreflectie bij het verbeteren van de relatie. Want wanneer je aan jezelf werkt, werk je ook aan de verbintenis met je partner.

Onthoud: wanneer jullie van elkaar houden, komen jullie wel weer bij elkaar. Mits jullie beiden willen werken aan de relatie natuurlijk.

GERELATEERD:  Relatietherapie thuis op de bank, kan dat?

Is een pauze in relatie een goed idee of niet

Hoe ga je om met een pauze in relatie?

De kans dat een pauze in een relatie werkt of niet is ongeveer 50/50. Zitten jullie na te denken over een tijdelijke break? Maar weet je niet goed hoe je hier mee om moet gaan? Relatietherapeuten krijgen dagelijks met dit onderwerp te maken, ze geven je dan ook graag een aantal handige tips.

  • Maak afspraken

Als jullie een pauze willen inlassen, is het belangrijk om hier afspraken over te maken. Want wat mag er eigenlijk allemaal tijdens deze break? Is het oké om met andere mensen te daten? En hoe zit het met seks? En gaan jullie helemaal geen contact hebben of willen jullie wel af en toe bellen?

  • Laat de pauze niet te lang duren

Een pauze gaat hoe dan ook voor meer afstand tussen jullie creëren. En in sommige gevallen is dit wel even goed. Maar om deze afstand niet te groot te laten worden, is het belangrijk om de pauze niet al te lang te laten duren. Plan van tevoren een moment wanneer jullie besluiten om definitief uit elkaar te gaan of niet. 

  • Je hoeft helemaal niet geen contact te hebben

Veel mensen denken bij een pauze direct aan geen contact. Maar wie heeft gezegd dat dit zo moet zijn? Jullie kunnen best af en toe bellen of appen wanneer jullie hier behoefte aan hebben. Zorg er voor dat jullie hier van tevoren afspraken over maken.

Relatietherapie nodig?

Een pauze in een relatie kan de juiste beslissing zijn wanneer jullie eventjes willen (of moeten) afkoelen. Wanneer de conclusie van deze break is dat jullie beide van elkaar houden en graag bij elkaar willen blijven, is er werk aan de winkel. Jullie kunnen er uiteraard zelf uitkomen, maar het is ook niet erg als jullie wel wat hulp kunnen gebruiken.

Onze online relatietherapeuten helpen jullie bij het terugvinden van de liefde en het oplossen van eventuele relatie- of huwelijksproblemen. Plan een gratis kennismakingsgesprek en ontdek of online therapie iets voor jullie is!

     

    Veel gestelde vragen over pauze in relatie:

    Hoe lang duurt een pauze in een relatie?

    Hoe lang een pauze in een relatie duurt, varieert per stel. Toch adviseren relatietherapeuten om deze break niet al te lang te laten duren; maximaal een paar weken tot 2 maanden. Hoe langer de pauze duurt, hoe lastiger het kan worden om de connectie weer terug op te bouwen.

    Kan je weer naar elkaar groeien na een break?

    Na een tijdelijke break in jullie relatie is het zeker mogelijk om weer naar elkaar te groeien. Het is echter wel belangrijk dat jullie beide tijd steken in het herstellen of het verder opbouwen van jullie emotionele connectie.

    Betekent een pauze in relatie het einde?

    Nee, een pauze hoeft helemaal niet het einde van jullie relatie te betekenen. Als jullie beiden willen werken aan een toekomst samen, dan is dit altijd mogelijk, ook na een tijdelijke pauze.

     

    Bronnen:

    https://www.hln.be/seks-en-liefde/een-pauze-nemen-in-een-relatie-betekent-dat-altijd-het-begin-van-het-einde~a8559084/

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?