Welke soorten relatietherapie zijn er allemaal

Jullie hebben steeds vaker ruzie en lijken er samen niet uit te komen. Oude koeien worden steeds weer uit de sloot gehaald en je bent ten einde raad. Wat moet je doen? Relatieproblemen veroorzaken veel leed in een relatie. Maar dit betekent niet dat jullie relatie niet meer kan worden zoals het was. Relatietherapie helpt bij het verbeteren van de emotionele verbintenis en het oplossen van conflicten. Het is zelfs bewezen effectief. Maar welke soorten relatietherapie zijn er eigenlijk? En welke soort is dan het beste voor jullie?

Soorten relatietherapie

Onze relatietherapeuten gebruiken diverse soorten relatietherapie en behandelmethoden om relatieproblemen op te lossen. We zetten de meest voorkomende therapieën op een rij.

EFT relatietherapie

Een van de meest onderzochte soorten relatietherapie is EFT. EFT staat voor Emotionally Focused Therapy en richt zich voornamelijk op het verbeteren van de emotionele verbintenis tussen partners. Deze emotionele verbintenis is volgens relatietherapeut Sue Johnson een van de belangrijkste aspecten in een relatie. Niemand is gemaakt om alleen te zijn en ieder mens heeft emotionele verbintenis nodig.

Tijdens EFT gaan jij en je partner aan de slag met het herkennen en doorbreken van patronen. Emoties staan centraal en jullie leren je kwetsbaar op te stellen. Ook voor koppels die niet goed over emoties kunnen praten, is dit de juiste soort relatietherapie.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) wordt ingezet bij diverse soorten psychische problemen. Het is de meest gebruikte therapievorm in Nederland en wordt tevens gebruikt bij het oplossen van relatieproblemen. [2]

In relaties kunnen al snel negatieve patronen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan geïrriteerd reageren wanneer de ander jou commentaar geeft of op iets aanspreekt. Als dit een keertje gebeurt, is dit niet heel erg. Maar wanneer het heel vaak voorkomt, wordt het een patroon dat niet zo makkelijk is te doorbreken. Tijdens CGT worden negatieve patronen binnen jullie relatie geïdentificeerd en werken jullie vervolgens aan het veranderen van deze patronen.

Cognitieve gedragstherapie

Systeemtherapie

Tijdens systeemtherapie ligt de aandacht volledig op het systeem waar jullie zich in bevinden. Dit systeem bestaat uit jullie relatie, maar ook uit het gezin, familie, schoonouders en andere relaties die jullie onderhouden. Want wat jullie denken, voelen en doen wordt in de meeste gevallen beïnvloed door het systeem.

We adviseren systeemtherapie wanneer relatieproblemen ontstaan door uitdagingen in het systeem. Denk bijvoorbeeld aan een slechte relatie met je schoonouders, een overlijden in de familie of de puberteit van jullie kinderen.

Seksuoloog

Seks is een belangrijk onderdeel van een relatie. Toch lijkt het niet altijd vanzelf te gaan, helemaal niet als jullie elkaar al jarenlang kennen. Wist je dat problemen met seks op den duur leiden tot relatieproblemen? Maar het werkt ook vice versa: relatieproblemen zorgen ook voor uitdagingen in de slaapkamer. Daarom wordt relatietherapie in veel gevallen gecombineerd met seksuologie.

Een seksuoloog helpt jullie bij het bespreekbaar maken van de seksuele problemen. Vaak gaat er een hoop schaamte en frustratie gepaard met seksualiteit, wat eigenlijk nergens voor nodig is. Een seksuoloog gaat het gesprek aan en helpt behoeften, wensen en grenzen te stellen. Bovendien hoef je niet samen met je partner naar een seksuoloog, je kunt ook individueel gaan als je je hier fijner bij voelt.

Welke soort relatietherapie past het beste bij ons?

Er zijn verschillende soorten relatietherapie. Elk met eigen doelen en verschillende behandeltechnieken. Hoe weet je nu welke vorm het beste voor jullie werkt? Deze keuze hangt voornamelijk af van jullie persoonlijke uitdagingen. Waar lopen jullie precies tegenaan? Ervaren jullie bijvoorbeeld problemen met het vinden van routine door de geboorte van jullie eerste kindje? Dan kan systeemtherapie de juiste keuze zijn. Ontstaan jullie relatieproblemen door seksuele uitdagingen, zoals een verschil in verlangen? Dan adviseren we een gesprek met een seksuoloog.

Je hoeft van tevoren helemaal niet te weten welke vorm van therapie het beste bij jullie past. Een therapeut kan namelijk heel goed helpen bij het bepalen welke therapie voor jullie effectief kan zijn.

Plan een gratis kennismaking

Wil je werken aan je relatie? Relatietherapie zorgt bij veel stellen voor meer vertrouwen, intimiteit en emotionele verbintenis. Tijdens een gratis kennismaking vertellen onze therapeuten je meer over de verschillende soorten relatietherapie. Daarnaast adviseren we je graag over welke behandelvorm het beste bij jullie past.

     

    Veel gestelde vragen over soorten relatietherapie

    Welke relatietherapie wordt vergoed?

    Relatietherapie wordt doorgaans niet vergoed vanuit de Nederlandse basisverzekering. Er zijn wel mogelijkheden via een aanvullende verzekering. Check daarom altijd even of je verzekerd bent bij je verzekeraar. Lees hier meer over relatietherapie vergoedingen.

    Is relatietherapie effectief?

    Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van relatietherapie op koppels. EFT is een van de bewezen effectieve relatietherapieën. Deze vorm van therapie zorgt bij ruim 70% van de koppels voor een betere emotionele verbondenheid. [1]

    Kan ik ook met mijn gezin in therapie?

    Relatietherapie is niet alleen voor romantische partners, maar ook voor gezinnen en familieleden. We noemen het dan ook wel gezinstherapie. Tijdens deze vorm van therapie gaan jullie aan de slag met het verbeteren van de sfeer binnen het gezin.

     

    Bronnen:

    [1] Online-Relatietherapie. (z.d.). EFT relatietherapie. https://www.online-relatietherapie.nl/eft-relatietherapie

    [2] Psyned. (z.d.). Cognitieve gedragstherapie (CGT). https://www.psyned.nl/cgt/

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?