Twijfels over je relatie

Heb je wel eens twijfels over je relatie? Sommige mensen kunnen nu eenmaal meer twijfelen dan anderen. Hier is dan ook helemaal niets mis mee. Maar twijfels over de liefde van je leven en jullie toekomst samen kunnen veel stress met zich meebrengen. Zit het toch niet helemaal goed tussen jullie? Of moet je gewoon niet zoveel nadenken? Wij geven je tips over omgaan met twijfels binnen een relatie.

Iedereen twijfelt wel eens

We vinden het allemaal niet heel gek als we twijfelen over een nieuwe baan of het doen van een grote investering. Waarom vinden we twijfels over je relatie dan wel zo’n big deal ? Het is heel normaal dat je verschillende gedachten hebt. De ene keer zijn ze positief, en de andere keer negatief. Ook de gedachten over je relatie hebben nu eenmaal ups en downs. Dit hoort er een beetje bij. Het is echter de kunst om je niet volledig mee te laten slepen door deze gedachten. [1]

Wist je dat we gemiddeld zo’n 6.000  gedachten hebben per dag? [2] Met heel veel van deze gedachten doen we helemaal niets. Met twijfels over je relatie hoef je ook niet altijd iets te doen. Dus ga niet halsoverkop je relatie beëindigen als je een keertje twijfelt. Maar of je nu wel of niet iets doet met de gedachten blijft natuurlijk je eigen keuze.

Soms is iets nieuws doen genoeg

Het ligt een beetje aan over wat je precies twijfelt, maar soms is het zoeken van nieuwe stimulans genoeg. Mis je bijvoorbeeld iets in je partner? Dan kun je deze gedachten ook omzetten en juist denken aan wat je wel leuk vindt aan hem/haar. Vervolgens kun je wat je mist ook ergens anders zoeken. Want jouw partner hoeft niet per se aan al jouw behoeften te voldoen. Vind je het bijvoorbeeld jammer dat jouw vriend `s avonds geen actieve dingen wil doen? Doe dit dan lekker alleen!

Wanneer twijfels over je relatie niet goed zijn

Soms kun je twijfelen over niks. Maar in sommige gevallen zijn er duidelijke oorzaken van de twijfels. Bijvoorbeeld wanneer er een grote verandering op de planning staat, zoals samenwonen, trouwen of kinderen krijgen. Ook gevoelens voor een ander persoon kunnen voor grote twijfels zorgen. Om weer rust in je hoofd te krijgen, is het belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaken van jouw twijfels.

Wanneer twijfels over je relatie niet goed zijn

Voel je je bijvoorbeeld niet altijd gehoord door je partner en geeft dit je twijfels? Wanneer je er zelf onder gaat leiden, is het belangrijk om het probleem te bespreken met je partner.  Wil je dit eerst nog niet doen? Praat dan met een vriend of een vriendin.

GERELATEERD:  Relatietherapie wanneer jullie uit elkaar gegroeid zijn

Wanneer aan de bel trekken?

Wanneer de twijfels lang aanhouden en je echt niet meer weet wat je moet doen, is het tijd om aan de bel te trekken. De eerste stap is praten met je partner. Communiceer helder over wat je voelt. Komen je twijfels voort uit gedrag van jouw partner? Word je bijvoorbeeld niet goed behandeld? Dan adviseren we om met een neutraal iemand te praten, zoals een relatietherapeut. Je mag vrienden en familie er altijd bij betrekken, maar door hun mening kun je nog meer gaan twijfelen.

Je twijfels hoeven niet het einde van de relatie te betekenen, maar dit kan wel. Als jouw leven eronder gaat lijden en je niet meer gelukkig bent, kan het beter zijn om de relatie te beëindigen. Zelfs als je al samenwoont of als er kinderen in het spel zijn. Uiteraard kun je je twijfels en gedachten altijd bespreken met een onafhankelijk persoon, zoals een relatietherapeut of psycholoog, tijdens individuele therapie of koppeltherapie.

     

    Veel gestelde vragen over twijfels over je relatie

    Is het normaal dat je twijfels over je relatie hebt?

    Het is normaal als je een keer twijfelt over je relatie. Twijfel komt namelijk ook in gezonde, liefdevolle relaties voor. Het is helemaal niet gek als je vragen over de toekomst hebt. Echter, als je zelf gaat leiden onder deze twijfels, is er vaak meer aan de hand.

    Kan een pauze in de relatie helpen bij twijfels?

    Het kan helpen om een pauze in te lassen. Een pauze is een goede manier om even tot rust te komen en om na te denken wat je precies wilt. Lees hier meer over een pauze in een relatie en of het nu wel of niet verstandig is.

    Wanneer moet je hulp zoeken voor relatieproblemen?

    Als je twijfelt aan je relatie, kan dit een teken zijn dat er onderliggende problemen spelen. Daarnaast kunnen langdurige twijfels voor relatieproblemen zorgen, zoals conflicten of een gebrek aan communicatie. Een relatietherapeut helpt je bij het vinden van de oorzaak van jullie problemen en kan helpen om de relatie nieuw leven in te blazen.

     

    Bronnen:

    [1] https://www.nu.nl/slimmer-leven/6327688/wat-als-je-twijfelt-over-je-relatie-neem-niet-elke-gedachte-serieus.html

    [2] https://www.queensu.ca/gazette/stories/discovery-thought-worms-opens-window-mind

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?