Wat kan je verwachten van relatietherapie?

Veel stellen denken dat een relatie ‘vanzelf’ hoort te gaan. En dat de relatie, als dat niet het geval is, niet sterk genoeg is. De beslissing om in relatietherapie te gaan, wordt daarom vaak niet of te laat gemaakt. Een gemiste kans! Elke relatie heeft onderhoud nodig en relatietherapie is een hele effectieve manier om dat te doen.

Waar draait het bij relatietherapie om?

Elke stel is verschillend en elk stel heeft dus ook met verschillende relatieproblemen te maken. Toch draait het in relatietherapie vaak om dezelfde soort vragen:

  • Wat verwachten mijn partner en ik van elkaar?
  • In hoeverre kunnen wij elkaars verwachtingen waarmaken?
  • Waarom lukt dit momenteel niet?
  • Wat kunnen we hieraan doen?

Dit lijkt nogal voor de hand liggend, maar het zal je verbazen hoeveel stellen deze vragen niet op een heldere manier kunnen beantwoorden. En dat is nu precies de reden dat relatieproblemen

ontstaan. Een relatietherapeut is getraind om hier flink naar door te vragen. Ook kan het zijn dat hij of zij jullie opdrachten meegeeft, zoals persoonlijkheidstesten of vragenlijsten. Deze opdrachten helpen jullie met bovenstaande vragen aan de slag te gaan.

Inzicht

Het draait bij relatietherapie dus om het verkrijgen van inzicht in de relatieproblemen. Alleen dan kan wederzijds begrip ontstaan en kunnen jullie nadenken over manieren om de problemen strategisch aan te pakken.

Soorten relatietherapie en behandelmethoden

Om dit inzicht te creëren en verwachtingen bespreekbaar te maken, gebruiken relatietherapeuten verschillende soorten therapieën of behandelmethoden.

Cognitieve gedragstherapie

Deze vorm van therapie richt zich op het herkennen van onproductieve of negatieve gedachten, aannames en ideeën, en probeert deze om te zetten in productieve of positieve gedachten, aannames en ideeën. Dit ‘omdenken’ geeft je zelfvertrouwen, geluk en positiviteit een boost en daar kan de relatie enorm van profiteren.

Systeemtherapie

Deze vorm van therapie richt zich op de context waarin jullie je bevinden. Dit wordt het ‘systeem’

genoemd. Het gaat daarbij dus om een groter geheel: het gezin of de familie en de relaties die jullie onderling onderhouden. Systeemtherapie is effectief als de relatieproblemen voortkomen uit problemen binnen het systeem. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als het systeem verandert door de geboorte van een kind, de ziekte van een dierbaar familielid, of de pubertijd van jullie oudste.

GERELATEERD:  5 tips als je overweegt in relatietherapie te gaan

Gezinstherapie is een vorm van systeemtherapie.

EFT-therapie (Emotionally Focused Therapy)

De Canadese relatietherapeut Sue Johnson is de grondlegster van deze relatief moderne vorm van

relatietherapie. Het gaat hierbij om het herkennen en doorbreken van negatieve patronen en de therapie focust op de dynamiek tussen beide partners. Omdat emoties in EFT-therapie centraal staan, is het ook erg effectief bij trauma.

Wat is relatietherapie niet?

Een therapeut kan de liefde en romantiek tussen jullie niet op magische wijze doen terugkeren. Er bestaat geen relatie ‘volgens het boekje’ en een therapeut kan jullie dan ook niet vertellen hoe het allemaal precies moet. Hij of zij wijst dan ook geen schuldige aan en spreekt zich niet uit over ‘goed’ en ‘fout’. Een relatietherapeut is objectief en onpartijdig.

Relatietherapie draait om communicatie, wederzijds begrip en een oprechte poging elkaar beter te

begrijpen en elkaar tegemoet te komen. Dat werkt bij elk stel op een verschillende manier. De therapeut is alleen degene die dit proces in goede banen leidt.

Werkt relatietherapie?

Het opnieuw opbloeien van de liefde is in veel gevallen slechts een bijkomend, maar uiteraard wel gewenst, effect van relatietherapie. Natuurlijk is dit niet altijd het geval. Sommige koppels komen er ook met relatietherapie niet uit. Maar ook dan hebben jullie ongetwijfeld veel geleerd over jullie

eigen behoeften en grenzen, en de manier waarop jullie in een relatie staan. Soms is het op liefdevolle wijze uit elkaar gaan ook een succesvolle uitkomst van relatietherapie.

Eerst even kennismaken?

Wil je een gratis kennismakingsgesprek inplannen of heb je een vraag? Vul het contactformulier in en wij helpen je graag verder! Indien je meer wilt weten over de tarieven, bekijk dan onze pagina met de kosten voor relatietherapie.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?