Jullie hebben samen de beslissing gemaakt een relatietherapeut in te schakelen. Dat is een moedige stap en nu willen jullie er dan ook direct vaart achter zetten. Maar waar moet je dan eigenlijk beginnen? Bij welke relatietherapeut klop je aan en waarom? Kunnen jullie in de zoektocht op specifieke zaken letten?
Opleiding en specialisatie
Tijdens de zoektocht naar een goede relatietherapeut kun je wel degelijk een aantal zaken overwegen. Allereerst is het van belang je bewust te zijn van de opleiding en specialisatie van de therapeut.
BIG-registratie
De titel ‘psycholoog’ is geen beschermde titel. Iedereen zonder opleiding kan zichzelf dus psycholoog noemen. Het is daarom relevant te checken of de therapeut die jullie op het oog hebben een BIG-registratie heeft. Die registratie kan een psycholoog alleen krijgen als hij of zij relevante opleidingen of cursussen heeft afgerond en een bepaalde hoeveelheid werkervaring heeft.
Vaardigheden
Daarnaast kan niet elke BIG-geregistreerde psycholoog direct effectief als relatietherapeut aan de slag. Relatietherapie is een vak apart waar speciale vaardigheden voor nodig zijn. Zo mag de therapeut zich niet laten beïnvloeden door de manier waarop koppels elkaar vaak de schuld geven van problemen binnen de relatie. De therapeut moet ‘meervoudig partijdig’ kunnen zijn, beide partners ondersteuning kunnen bieden en zich focussen op de complexe dynamiek binnen de relatie.
Opleiding en specialisatie
Kijk goed naar de werkervaring en specialisaties van een therapeut. Een psycholoog kan bijvoorbeeld op een relevant gebied zijn afgestudeerd of veel praktijkervaring met koppels hebben opgedaan. Ook kan een psycholoog zich verder gespecialiseerd hebben door een opleiding tot relatietherapeut of systeemtherapeut afgerond te hebben. De enige erkende opleiding tot relatietherapeut in Nederland is de opleiding aan de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG).
Een klik hebben
Het hebben van de juiste diploma’s wil echter niet zeggen dat een relatietherapeut jullie automatisch goed kan helpen. Het is namelijk misschien nog wel belangrijker om een fijne klik met de therapeut te hebben. Ook niet-gecertificeerde therapeuten kunnen een hele effectieve behandeling geven als jullie goed met hem of haar overweg kunnen. Als je het gevoel hebt dat de therapeut je goed begrijpt en je je veilig voelt, durf je jezelf ook opener op te stellen en adviezen aan te nemen.
Vraag je van tevoren dus ook af wat een goede therapeut voor jullie precies betekent. Misschien hebben jullie bijvoorbeeld een voorkeur voor de leeftijd, het aantal jaren werkervaring of het geslacht van de therapeut. Of misschien vinden jullie het wel belangrijk dat de therapeut een met jullie vergelijkbare levensstijl heeft of dat zijn of haar interessegebieden met die van jullie overlappen.
Wanneer de klik er niet is
Blijkt die klik er toch niet te zijn? Geef dat dan zo snel mogelijk aan. Relatietherapeuten weten ook dat een behandeling veel effectiever is als beide partners zich gehoord, begrepen en ondersteund voelen. Is dit niet het geval, dan kan de therapeut de behandeling aanpassen of jullie naar een andere therapeut doorverwijzen. Dat is helemaal niet erg!
Werkwijze
Jullie kunnen ook letten op de werkwijze(n) die de relatietherapeut veelal toepast. Er zijn verschillende vormen van relatietherapie:
- Gedragstherapie: richt zich op communicatievaardigheden en het oplossen van problemen in het hier en nu. Deze therapievorm gaat vaak gepaard met concrete huiswerkopdrachten.
- Cognitieve gedragstherapie: probeert onrealistische verwachtingen om te zetten in positieve gedachten en ideeën.
- Integrative Behavioral Couples Therapy (ICBT): focust op de acceptatie van de verschillen tussen de partners.
- Affective Reconstruction: helpt belemmerende patronen te verbeteren en focust daarbij veel op het verleden.
- Emotionally Focused Couple Therapy (EFT): legt onderliggende emoties en negatieve patronen bloot met het doel de sterke band tussen partners te herstellen.
Wil jij graag met je partner in gesprek over de relatieproblemen en heb je er behoefte aan je verhaal kwijt te kunnen en over emoties te praten? Of wil je juist met concrete adviezen aan de slag en spring je graag in de actiestand? Welke therapievorm bij jullie past is volledig afhankelijk van jullie situatie en persoonlijke voorkeuren.
Online Relatietherapie
Bij Online Relatietherapie zijn allerlei verschillende relatietherapeuten met verschillende specialismen en soorten werkervaring aangesloten. Op basis van een kennismakingsgesprek worden jullie aan een therapeut gekoppeld die zo goed mogelijk bij jullie past. Als blijkt dat wij dit verkeerd ingeschat hebben, kun je bovendien eenvoudig van therapeut wisselen. Online therapie is ook een uitkomst als jullie in het buitenland wonen. Bij onze therapeuten kan je vanuit het buitenland gewoon in het Nederlands therapie volgen.
Eerst even kennismaken?
Wil je een gratis kennismakingsgesprek inplannen of heb je een vraag? Vul het contactformulier in en wij helpen je graag verder! Indien je meer wilt weten over de tarieven, bekijk dan onze pagina met de kosten voor relatietherapie.