Relatietips: hoe los je problemen in je relatie op?

Een ruzietje hier en daar, wat onenigheid over onbelangrijke zaken, of af en toe te weinig tijd voor elkaar hebben, dat is allemaal heel normaal. Maar als het structureel misgaat in je relatie, voel je dat intuïtief aan. De problemen hebben dan invloed op je humeur, je gezondheid en je eigenwaarde, en uiteindelijk ook op de kinderen – als jullie die hebben.

Helaas leren we op school niet hoe we relatieproblemen oplossen. Bovendien heeft lang niet iedereen op dit gebied een goed voorbeeld aan zijn of haar ouders. Het is dan ook niet meer dan logisch als je misschien niet goed weet hoe je de problemen in jullie relatie effectief kunt aanpakken. Jullie blijven daardoor maar wat aanmodderen. Alhoewel elke relatie verschillend is, geeft dit artikel enkele algemene tips die effectief kunnen zijn voor het oplossen van de problemen in jullie relatie.

1. Stel je verwachtingen bij

Relaties zijn niet zoals ze in de meeste films worden voorgesteld. De drama, liefde, passie, romantiek en erotiek die in films vaak de hoofdrol spelen, zijn in het echte leven vaak in veel kleinere mate aanwezig. Veel mensen denken dat hun relatie niet goed is als hij niet voldoet aan het ideaalbeeld uit films – als het niet altijd spettert en het niet altijd liefdevol en gezellig is. Is dat bij jou ook het geval? Laat dat idee dan los en stel je verwachtingen bij.

Relaties zijn niet eenvoudig en gaan lang niet altijd vanzelf. Bij elkaar blijven en samen gelukkig zijn is soms hard werken, net zoals elke succesvolle prestatie in teamverband hard werk vereist. Als je je relatie vanuit dit nieuwe perspectief bekijkt, worden relatieproblemen minder ‘eng’ en wordt het eenvoudiger om ermee aan de slag te gaan.

2. Maak tijd voor elkaar

Het is een van de meest clichématige adviezen en dat is niet voor niks. Tijd voor elkaar is ontzettend belangrijk, maar wordt toch vaak vergeten. Stellen waarbij beide partners een drukke baan hebben, brengen gemiddeld namelijk maar zeven minuten per dag met elkaar door – zonder kinderen, telefoon of televisie. Door simpelweg meer aan deze quality time in te plannen, kom je al een heel eind. Dan ontstaat tijd en ruimte voor toenadering, goede gesprekken en plezier samen. En dan hoef je echt niet naar een duur restaurant of op een verre vakantie.

3. Communiceer

De ander alleen maar aan hoeven kijken om te weten wat hij of zij denkt. Elkaar zonder woorden begrijpen. Elkaars zinnen aanvullen. Ook dit is er weer zo eentje uit films en boeken. Natuurlijk kan het best zo zijn dat je partner en jij veel op elkaar lijken en goed op elkaar ingespeeld zijn, maar ook in een lange relatie heb je lang niet altijd aan een half woord genoeg.

Betrap jij jezelf erop dat je vaak denkt, ‘Dat snápt hij/zij toch wel?’, dan is het tijd meer en duidelijker te gaan communiceren. Vraag de ander concreet om hulp, vertel hoe je je voelt en geef aan waar je behoefte aan hebt. Door de ander continu te laten gissen naar wat er in jouw hoofd omgaat, ontstaat bij je partner onzekerheid en bij jou frustratie. Bovendien is de kans groot dat je partner jouw hints verkeerd interpreteert of zelfs helemaal mist.

GERELATEERD:  Productief ruziemaken, kan dat?

4. Focus op je eigen aandeel

Vaak weten we precies aan te geven wat de ander allemaal verkeerd doet en zijn we bijzonder goed in het onder woorden brengen van die verwijten. Hij doet zijn best niet meer voor haar en zij maakt te weinig tijd vrij voor hem, bijvoorbeeld. Natuurlijk is het belangrijk dit soort ongenoegens uit te spreken, maar probeer, als je dat doet, te focussen op het aandeel dat jij hebt gehad in het ontstaan van de situatie. Vaak vergeten we dat we zelf ook anders hadden kunnen handelen of vervallen we in verwijten, terwijl we eigenlijk gewoon willen aangeven dat we ons eenzaam, onbegrepen of ongehoord voelen.

Het helpt de dynamiek van de relatie te verbeteren als je het gesprek aangaat door bij jezelf te beginnen. Blijf rustig in ruzies, leg de nadruk op hoe het gedrag van je partner jou doet voelen en vraag aan je partner wat hij of zij graag anders ziet. In plaats van, ‘Je bent nooit thuis’, probeer eens: ‘Ik voel me vaak alleen en onbelangrijk’. Zo nodig je de ander uit zich in jou in te leven, in plaats van in de verdediging te schieten. Bedenk je daarnaast wat jíj kan doen om de situatie te verbeteren en lead by example. Dat motiveert de ander om ook het eigen gedrag onder de loep te nemen en zijn of haar beste beentje voor te zetten.

5. Schakel hulp in

Je hoeft tot slot echt niet te wachten tot de relatie op instorten staat voordat je hulp inschakelt. Als het op andere gebieden aankomt, zijn we al snel bereid een cursus te volgen of een coach in te schakelen: we studeren, we volgen cursussen voor werk, en we vragen professionals om advies als het gaat om sport, voeding en financiën. Wees ook wat betreft je relatie kritisch op wie je om advies vraagt. Adviezen van vrienden en familie zijn vaak goed bedoeld, maar alleen gebaseerd op de persoonlijke ervaringen van deze personen. Bovendien is het voor bekenden lastig objectief te blijven, omdat ze jou en je partner goed kennen.

Een relatietherapeut is als psycholoog opgeleid en heeft daardoor veel wetenschappelijke kennis over de manier waarop mensen psychisch functioneren. Een relatietherapeut heeft daarbij specifiek kennis over de verschillende dynamieken binnen relaties en de methoden waarmee relatieproblemen effectief opgelost kunnen worden. Lukt het je zelf niet relatieproblemen aan te pakken? Wil je relatieproblemen voorkomen ? Of wil je met je partner regelmatig even checken of jullie de neuzen nog dezelfde kant op hebben staan? Een relatietherapeut verschaft als buitenstaander op objectieve wijze inzicht in jullie relatie, en geeft jullie persoonlijke tips, adviezen en stof tot nadenken.

Eerst even kennismaken?

Wil je een gratis kennismakingsgesprek inplannen of heb je een vraag? Vul het contactformulier in en wij helpen je graag verder! Indien je meer wilt weten over de tarieven, bekijk dan onze pagina met de kosten voor relatietherapie.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?