Relatietherapeut vs. relatiecoach: wat is het verschil?

Relatietherapie kan er bij elk stel verschillend uitzien. Afhankelijk van wie jullie zijn, hoe jullie relatie in elkaar zit en tegen welke problemen jullie aanlopen, gebruiken therapeuten verschillende behandelmethoden en gesprekstechnieken. Maar ook in het type hulpverlener zit een verschil. Zo zijn er relatietherapeuten en relatiecoaches. Wat is precies het verschil en bij welke hulpverlener kloppen jullie aan?

Relatietherapeut

Een relatietherapeut heeft psychologie gestudeerd en is dus officieel een psycholoog met een masterdiploma in de psychologie. Daarnaast heeft de relatietherapeut een specialisatie gevolgd en veel ervaring met stellen opgedaan, waardoor hij of zij specifieke kennis over (de psychologie van) relaties heeft.

Een relatietherapeut gaat meestal uit van het probleem waar stellen mee te maken hebben gekregen, bijvoorbeeld onderlinge verwijdering, communicatieproblemen, onenigheid over belangrijke onderwerpen, seksuele problemen of ontrouw. Een relatietherapeut besteedt dan veelal aandacht aan de psychische oorzaken van dit soort problemen: bepaalde gedrags- of gedachtepatronen bijvoorbeeld. Soms hebben de oorzaken te maken met psychische problemen, zoals bindingsangst, persoonlijkheidsstoornissen, depressie, trauma of verslaving. In de behandeling hiervan wordt gebruikgemaakt van wetenschappelijk bewezen therapieën, zoals cognitieve gedragstherapie, systeemtherapie of Emotionally Focused Therapy ( EFT ).

Relatiecoach

De titel ‘coach’ is in Nederland niet beschermd, waardoor iedereen zich relatiecoach mag noemen. Een coach heeft dus soms minder wetenschappelijke of theoretische kennis over de psychologie, maar kan natuurlijk wel veel ervaring in, affiniteit met, en gevoel voor het vakgebied van relatietherapie hebben.

Over het algemeen is coaching meer gericht op het bereiken van doelen. Hetzelfde geldt voor relatiecoaching . Een coach helpt stellen bijvoorbeeld naar een bepaalde toekomstvisie toe te werken, werk en privé te stroomlijnen, of het over de opvoeding van de kinderen eens te worden. Net als een sportcoach of zakelijke coach helpt een relatiecoach een relatie te optimaliseren, problemen op tijd te signaleren en tips te geven voor de toekomst. Relatiecoaching is daarmee meer gericht op het onderhouden van een relatie door te focussen op persoonlijke ontwikkeling en het verbeteren van vaardigheden, zoals communicatie en inlevingsvermogen.

GERELATEERD:  8 tekenen van een goede relatie volgens een relatietherapeut

Welke hulpverlener kies jij?

Door de individuele werkwijzen en voorkeuren van elke hulpverlener is het lastig een precieze definitie te geven van de therapie van relatietherapeuten en -coaches in de praktijk. Vaak overlappen de behandelingen grotendeels. Doen zich in jullie relatie (ernstige) psychische problemen voor, dan is het echter verstandig naar een gediplomeerde relatietherapeut te gaan. Zijn jullie meer op zoek naar een ‘check-up’, of gaan jullie een spannende periode tegemoet waarin jullie wel wat hulp kunnen gebruiken? Dan biedt een coach uitkomst.

Van hulpverlener wisselen

Het is overigens ook heel normaal tussentijds van hulpverlener te switchen. Zijn jullie bij een coach begonnen, maar blijken de problemen meer diepgaand dan verwacht te zijn? Dan kan een coach jullie altijd naar een therapeut doorverwijzen. Andersom is ook goed mogelijk: is jullie behandeling bij een therapeut afgelopen, dan kunnen jullie voor het verder groeien van de relatie goed bij een coach terecht.

Bij het kiezen van een hulpverlener is de wederzijdse klik eigenlijk belangrijker dan de competenties van een hulpverlener op papier. Het vertrouwen in de hulpverlener is uiteindelijk doorslaggevend voor het succes van de therapie.

Eerst even kennismaken?

Wil je een gratis kennismakingsgesprek inplannen of heb je een vraag? Vul het contactformulier in en wij helpen je graag verder! Indien je meer wilt weten over de tarieven, bekijk dan onze pagina met de kosten voor relatietherapie.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?