Loopt het even niet zo lekker tussen jou en je partner? Sluipt de sleur erin? Of zijn er juist veel ruzies? Voor veel stellen is de stap naar een relatietherapeut soms nog wat te groot. Misschien vinden jullie de problemen nog niet ‘erg’ genoeg voor relatietherapie. De volgende tips, gebaseerd op relatietherapie, kun je ook zelf thuis uitproberen!
1. Vermijd misverstanden
De meeste ruzies zijn onnodig. Ze ontstaan door misverstanden. Bijvoorbeeld omdat de één niet goed luistert of de ander juist te weinig vertelt. Onthoud: niemand kan gedachtelezen. [1]
- Plan tijd in voor belangrijke gesprekken.
- Luister aandachtig naar de ander.
- Stel open vragen.
- Controleer of je aannames juist zijn.
2. Let op je woorden
We flappen er soms van alles uit, zonder dat we het echt menen. Als je onenigheid met je partner hebt, waar gaat het dan eigenlijk écht om? Probeer tot de kern te komen zonder met modder te gooien.
Vermijd ‘nooit’ en ‘altijd’
Meestal is het niet waar dat de ander ‘altijd’ dit of dat doet, of ‘nooit’ zus of zo. Logisch, dat je partner van zo’n beschuldiging gaat steigeren.[2] Voor je het weet verzeilen jullie in een welles-nietesdiscussie en daar is nog geen enkel koppel beter van geworden.
Identificeer het overkoepelende probleem
Komt je partner standaard te laat, dan kan je daar natuurlijk ruzie over schoppen, maar waarschijnlijk schiet je daar weinig mee op. Identificeer in plaats daarvan het overkoepelende probleem. Gaat het niet eerder om het gevoel niet belangrijk genoeg te zijn? Of om een gebrek aan respect voor jouw tijd? [3]
3. Vergroot het vertrouwen
De wereldwijd populaire relatietherapievorm Emotionally Focused Therapy (EFT) is erop gebaseerd: onze intrinsieke behoefte aan vertrouwen. En dan gaat het niet alleen om het vertrouwen dat onze partner niet vreemdgaat. We willen ook graag het gevoel hebben dat hij of zij er altijd voor ons is. [4] Volgens de bekende relatiedeskundige Paulien Timmers is vertrouwen het fundament van elke relatie.
“Vertrouwen klinkt niet heel sexy. Het is niet het meest spannende onderdeel van een relatie, niet datgene waar je geen genoeg van krijgt. Toch kan het hele grote gevolgen hebben als je er niet genoeg van hebt, waardoor je helemaal niet meer toekomt aan de sexy stuff.” [5]
Relatiedeskundige Paulien Timmer
Kom je beloftes na
Het gaat bij vertrouwen dus niet alleen om de belofte niet met een ander het bed in te duiken. Het gaat ook om de belofte wat eerder te stoppen met werken, de belofte de was nog even op te hangen, of de belofte de schuur op te ruimen. Vaak doen we een loze belofte om een ruzie op het moment te voorkomen, terwijl we al weten dat we die belofte niet kunnen nakomen. Dat schaadt het vertrouwen, want dan kan de ander dus niet van je op aan. Zorg dus dat je beloftes doet die je kunt nakomen – hoe klein ze ook zijn. [6]
4. Wees er voor elkaar
Het lijkt zo’n open deur, maar bij lange relaties denk je al gauw dat de ander wel weet dat je er onvoorwaardelijk voor hem of haar bent. Niets is minder waar. Laat elke dag merken dat je met de ander meeleeft, hoe klein het gebaar ook is. [7]
- Wens je partner succes met een specifieke activiteit.
- Vraag met oprechte interesse naar je partners dag (en stel vervolgvragen).
- Geef je partner een compliment (bonuspunten als je dat in het openbaar doet).
- Vier kleine overwinningen samen.
5. Creëer positieve rituelen
Bedenk activiteiten die jullie graag doen en maak daar positieve rituelen van. [8] Besluit in het weekend bijvoorbeeld samen de hond uit te laten. Stel jullie eigen vrijmibo in. Of ga altijd bij hetzelfde tentje koffie drinken. Die activiteiten zijn dan ‘typisch jullie’ – dat schept een band!
Lukt het niet zelf met deze tips aan de slag te gaan? Blijft het spaak lopen tussen jullie? Schakel dan een relatietherapeut in. Online relatietherapie is geschikt voor elk koppel dat behoefte heeft aan een buitenstaandersperspectief, concrete adviezen en een duwtje in de goede richting.
FAQ
Wat kun je zelf doen om je relatie te verbeteren?
Voor veel stellen is de stap naar een relatietherapeut nog te groot. Gelukkig is er ook genoeg dat je zelf kunt doen om je relatie te verbeteren. Kijk eens naar deze 5 tips, gebaseerd op relatietherapie, die je gewoon zelf kunt uitproberen!
Hoe helpt een relatietherapeut?
Een relatietherapeut geeft concrete adviezen om beter te communiceren, het vertrouwen tussen jullie te vergroten, of terugkerende problemen op te lossen. Maar met deze 5 tips, gebaseerd op relatietherapie, kun je ook zelf al aan de slag.
Hoe zorg je voor een sterke relatie?
Vertrouwen is het fundament van een sterke relatie. Kan je van de ander op aan? Die vraag staat ook centraal bij Emotionally Focused Therapy (EFT): een veel toegepaste vorm van relatietherapie. Relatietherapie helpt veel stellen aan een sterkere relatie, maar met deze 5 tips kan je zelf aan de slag!
Bronnen:
[1] RTL Nieuws (202, 28 augustus). Scheidingspiek verwacht: zo voorkom je dat je relatie sneuvelt in coronatijd. Via: Rtlnieuws.nl.
[2] RTL Nieuws (202, 28 augustus). Scheidingspiek verwacht: zo voorkom je dat je relatie sneuvelt in coronatijd. Via: Rtlnieuws.nl; M. Lopez (2018), Liefdesgedoe. Spectrum.
[3] Psychologie Magazine (2022, 8 februari). Zo verstevig je de band met je partner. Via: Psychologiemagazine.nl.
[4] Psychologie Magazine (2022, 8 februari). Zo verstevig je de band met je partner. Via: Psychologiemagazine.nl; K. Wagenaar (2015). Relaties, hoe doe je dat? Versterk je relatie met inzichten uit EFT. Van Duuren Psychologie.
[5] P. Timmer (2021, 1 juli). 4 krachtige vertrouwens-oefeningen voor meer liefde. Via: Langplusgelukkig.nl.
[6] Idem.
[7] Psychologie Magazine (2022, 8 februari). Zo verstevig je de band met je partner. Via: Psychologiemagazine.nl; K. Wagenaar (2015). Relaties, hoe doe je dat? Versterk je relatie met inzichten uit EFT. Van Duuren Psychologie.
[8] Psychologie Magazine (2022, 8 februari). Zo verstevig je de band met je partner. Via: Psychologiemagazine.nl.