Wat doe je als je partner bindingsangst heeft?

Daten is tegenwoordig niet gemakkelijk; De een zit nog met zijn of haar ex in gedachten en de ander lijkt zich niet te willen settelen. Heb je een partner, maar krijgt hij/zij het Spaans benauwd bij de gedachte over samenwonen, kinderen en trouwen? Bindingsangst kan je relatie serieus op de proef stellen. Maar hoe ga je om met een partner die bindingsangst heeft? En hoe bouw je een veilige relatie op? In dit artikel lees je wat bindingsangst precies is en geven we je een aantal tips over hoe jij hiermee om kunt gaan.

Wat is bindingsangst precies?

Bindingsangst is de angst om je aan iemand te binden. Je bent bang om afgewezen te worden. Hierdoor vinden mensen met bindingsangst het lastig om een langdurige relatie aan te gaan. Deze angst kan ontstaan door teleurstellingen en trauma op jonge leeftijd. Denk bijvoorbeeld aan een vechtscheiding, maar ook hechtingsproblemen tussen ouders/verzorgers en een kind dragen bij aan het ontwikkelen van bindingsangst. Het komt ook voor dat een vorige relatie zo fout afgelopen is, dat er een vorm van bindingsangst is ontwikkeld. [1]

Wat is bindingsangst

Kenmerken van bindingsangst

Mensen met bindingsangst hebben niet altijd door dat ze bindingsangst hebben. Ze houden zichzelf voor dat ze erg van hun vrijheid genieten, of gewoon nog geen zin hebben in een relatie. Het kan dus heel goed zijn dat jouw partner er niet van bewust is dat hij/zij bindingsangst heeft.

Komen onderstaande kenmerken je bekend voor, dan kan het zo zijn dat je geliefde last heeft van bindingsangst. [2]

  • Het is moeilijk om langdurig een verbinding aan te gaan met anderen
  • Een benauwd gevoel krijgen van een vaste/langdurige relatie
  • Moeite hebben met vertrouwen
  • Bang zijn dat de ander weggaat
  • Kritisch zijn in een nieuwe relatie
  • Het is lastig om emoties te delen
  • Niet te veel over een toekomst willen nadenken
  • Twijfelen over relaties, steeds terug denken aan exen
  • De neiging hebben om tijdens een relatie te flirten of vreemd te gaan

Kenmerken van bindingsangst

Hoe ga je om met bindingsangst?

Zit je net of al een tijdje in een relatie met iemand met bindingsangst? Het is moeilijk om met zo’n persoon een relatie op te bouwen. Je raakt teleurgesteld en gefrustreerd. Hoe kan je het dan toch laten werken? De volgende tips helpen je bij het omgaan met iemand met bindingsangst.

1. Neem de tijd

Hoe graag je ook de volgende stap in jullie relatie wilt zetten, doe dit niet te gehaast. Praat niet al te veel over de toekomst, samenwonen, kinderen, trouwen of samen blijven voor de rest van jullie leven. Dit kan iemand met bindingsangst een benauwend gevoel geven en zorgen dat hij/zij wilt vluchten.

Neem de tijd en blijf met je aandacht in het hier en nu. Dit betekent echter niet dat je helemaal niet over de toekomst mag praten. Laat je partner langzaam wennen aan het idee van een volgende stap.

2. Aanvaard dat je partner bindingsangst heeft

Omgaan met een partner met bindingsangst is niet altijd even makkelijk. Je kunt het probleem proberen op te lossen, maar het is nog belangrijker dat je de angst van je geliefde aanvaard. Zie het als iets waar je deels mee zult moeten leren leven. Neem het hem/haar niet kwalijk dat hij of zij ruimte nodig heeft, maar probeer het te begrijpen. [3]

3. Geef elkaar de ruimte

Partners met bindingsangst voelen zich al gauw benauwd, ook al doe jij niets verkeerd. Geef je geliefde genoeg ruimte om zijn/haar ding te blijven doen. Want het hebben van een relatie betekent niet dat je iedere minuut van de dag samen moet spenderen. Hou ook gewoon je eigen leven en doe dingen zonder elkaar. Leg ook geen regels op, zoals over seksuele vrijheid en alcoholinname. Hoe meer regels je oplegt, hoe meer redenen de ander heeft om het stiekem te doen. [4]

GERELATEERD:  Beter communiceren met je partner? 3 tips van relatietherapeuten

4. Claim niet

Het klinkt misschien logisch, maar toch hebben we wel eens de neiging om de ander te claimen in de relatie. Claimen werkt voor iemand met bindingsangst verstikkend en maakt hem/haar alleen maar afstandelijker. Bel dus niet vijf keer per dag en vraag niet steeds waar hij/zij is geweest. Door elkaar ruimte te geven, heeft de relatie een grotere kans van slagen.

5. Laat merken dat je van hem of haar houdt

Je partner is bang dat jij hem/haar uiteindelijk verlaat. Laat daarom merken dat je van je geliefde houdt. Zeg het regelmatig, geef een knuffel of koop een cadeautje. Laat je geliefde merken dat je graag samen bent, maar verwacht hier niets van terug.

Hoe ga je om met bindingsangst

Lukt het niet om zelf met deze tips aan de slag te gaan? Blijft de bindingsangst van je partner een (te) grote rol spelen in jullie relatie? Schakel dan een online relatietherapeut in. Samen met een therapeut leren jullie hoe je met bindingsangst om kunt gaan. Het is zelfs mogelijk om de angst geheel te overwinnen. Ook als jullie laagdrempelig met iemand willen praten, kunnen jij en je partner bij ons terecht.

     

    FAQ

    Hoe wordt bindingsangst veroorzaakt?

    Bindingsangst kan op verschillende manieren ontstaan, maar de oorzaak ligt meestal in de vroege jeugd. Wanneer de hechting tussen ouders/verzorgers en een kind niet goed verloopt, kan er bindingsangst ontstaan. Maar de angst voor hechting kan ook ontwikkelen als je volwassen bent. Bijvoorbeeld als je een vervelende ervaring binnen een vorige relatie hebt meegemaakt, zoals wanneer je partner vreemdging of bij een echtscheiding. Maar ook een verstoorde relatie met familie of vrienden kan bindingsangst veroorzaken.

    Hoe herken je bindingsangst bij jezelf?

    Het is lastig om bindingsangst bij jezelf te herkennen. Er zijn een aantal signalen die kunnen duiden op bindingsangst:

    • Je hebt nog nooit een relatie gehad
    • Je krijgt een benauwd gevoel van een vaste relatie
    • In een nieuwe relatie ben je erg kritisch
    • Je wilt wel een relatie, maar hebt altijd een excuus om geen vaste relatie aan te gaan
    • Je twijfelt snel
    • De relaties die je hebt gehad waren nooit lang
    • Je bent bang om gekwets te worden in een relatie
    • Je voelt je aangetrokken tot onbereikbare mannen of vrouwen

    Wat kun je tegen bindingsangst doen?

    Het overwinnen van bindingsangst is mogelijk. Accepteer en erken dat je een probleem hebt en ga vervolgens op zoek naar de oorzaak. Dit kun je alleen of met je partner doen, maar een psycholoog wil je hier ook graag bij helpen. Samen achterhalen jullie de oorzaak van jouw bindingsangst en werken jullie naar een duurzame oplossing toe.

    Bronnen:

    [1] Psycholoog.nl. (z.d.). Bindingsangst . Via: Psycholoog.nl

    [2] idem

    [3] Geliefde met bindingsangst? – 5 Tips. (z.d.). Therapiepsycholoog.nl. Via: Therapiepsycholoog.com

    [4] Partner met bindingsangst? Een psycholoog geeft tips. (2022, 14 juni). Ze.nl. Via: Ze.nl

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?