Zo help jij je partner door een depressie

Mensen met een depressie hebben het ontzettend zwaar. Vaak wordt echter vergeten dat ook hun partners het zwaar hebben. Een depressie kan de relatie onder druk zetten. Hoe kun je jouw partner door een depressie helpen zonder hier zelf aan onderdoor te gaan? En hoe kun je voorkomen dat er relatieproblemen ontstaan? Onze relatiecoach vertelt jou graag meer.

1. Accepteer de situatie

Je wilt natuurlijk dat je partner gelukkig is en daarom wil je het liefst ook dat de depressieve klachten zo snel mogelijk verdwijnen. Een depressie kan echter langere tijd duren. Juist als je hier druk achter zet duurt het vaak langer. Je partner en jijzelf hebben hier daar dus helemaal niets aan. Zet er geen druk achter, maar accepteer de situatie zoals die is. Dit betekent ook dat je jouw verwachtingen van je partner waarschijnlijk moet aanpassen. Geef je partner de ruimte en breng geduld op.

2. Help met moeilijke taken

Je hoeft niet direct alles uit handen te nemen, want het is ook goed als je partner iets te doen heeft. Wel kun je helpen met bepaalde taken die nu erg moeilijk zijn voor je partner. Vaak hebben mensen met een depressie concentratieproblemen en zijn ze vergeetachtig. Je kunt dan goed helpen door taken die veel concentratie vereisen op je te nemen en je partner te herinneren aan afspraken. Vraag ook aan je partner hoe je kunt helpen.

3. Stimuleer om professionele hulp in te schakelen

Professionele hulp kan enorm helpen bij een depressie. Als je partner geen professionele hulp wil zoeken, kun je proberen de stap makkelijker maken. Help bij het zoeken van de juiste professionele hulp en ga eventueel mee naar het eerste gesprek. Laat ook zien dat je trots bent op je partner als hij of zij het hulptraject aangaat en stappen zet.

Stimuleer om professionele hulp in te schakelen

4. Pas op met het geven van adviezen

Je wilt je partner graag helpen en daarom geef je misschien allerlei adviezen. Dit kan echter verkeerd vallen, want je partner kan een advies juist opvatten als een verwijt. Probeer niet zelf de hulpverlener te zijn, want dit verstoort de relatie. Voor het herstellen van een depressie is het voor je partner juist heel belangrijk dat jullie relatie normaal blijft.

5. Neem de gevoelens serieus

Praat over de depressie en durf vragen te stellen. Luister met aandacht en neem de gevoelens van je partner serieus. Bagatelliseer de gevoelens dus niet en probeer je partner ook niet op te vrolijken.

6. Geef je partner aandacht

Het is voor je partner fijn als je hem of haar echt de aandacht geeft. Neem de tijd en vraag wat hij of zij wil doen, bijvoorbeeld een rondje wandelen, samen een film kijken of luisteren naar muziek. Dring niet aan op een gesprek. Soms is het ook fijn om samen even niets te doen en stil te zijn.

Geef je partner aandacht

7. Laat je informeren

Door jezelf te laten informeren krijg je meer begrip voor je partner. Je leert wat een depressie precies inhoudt en je begrijpt beter in welke situatie je partner zit. Zo kun je tevens ontdekken wat het verloop is en hoe het te verwachten herstel eruitziet. Je kunt zelf online onderzoek doen naar een depressie of je laten informeren door de psycholoog of psychiater van je partner.

GERELATEERD:  Het Michelangelo-fenomeen: zo haal je het beste in elkaar naar boven

8. Moedig aan om gezond en regelmatig te leven

Gezond en regelmatig leven heeft een positieve invloed op het herstel van een depressie. Probeer je partner niet hiertoe te dwingen, maar kijk hoe je hier zelf aan kunt bijdragen. Maak gezonde maaltijden klaar, eet op vaste tijden en vraag je partner om samen een rondje te wandelen.

9. Praat over zelfdoding

Een groot deel van de mensen met een depressie denkt regelmatig aan de dood of aan zelfdoding. Lang niet al deze mensen doen ook daadwerkelijk een poging. Toch is het goed om het over dit onderwerp te hebben als je partner een depressie heeft, ook al is dit moeilijk. Als je partner hier inderdaad over nadenkt, veroordeel dit dan niet en toon begrip. Is er sprake van een crisissituatie? Neem dan direct contact op met de hulpverlener van je partner of de huisarts.

10. Vergeet jezelf niet

Je vindt het misschien belangrijker om te zorgen voor je depressieve partner, maar het is juist ook heel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Dit is van belang voor je eigen fysieke en mentale gezondheid, maar ook voor je partner en voor je relatie.

Blijf niet de hele dag door piekeren, informatie opzoeken of voor je partner zorgen, maar gun jezelf ook regelmatig ‘vrij’. Neem die tijd om echt te ontspannen en dingen te doen die je leuk vindt. Probeer er ook over te praten met familie of vrienden, zodat je jouw hart kunt luchten.

Wil jij meer tips of wil je relatietherapie aanvragen? Neem direct contact op en praat met een ervaren relatietherapeut.

     

    FAQ

    Kan relatietherapie helpen als mijn partner depressief is?

    Een depressie kan de relatie onder druk zetten. Het kan ook zo zijn dat de depressie gedeeltelijk is ontstaan door problemen in de relatie of daardoor in stand wordt gehouden. In beide gevallen kan het helpen om hulp van een relatietherapeut in te schakelen.

    Wat kun je beter niet zeggen tegen iemand met een depressie?

    Vaak willen we iemand met een depressie helpen door behandeladviezen te geven, maar dit werkt meestal alleen maar averechts. Iemand met een depressie weet vaak wel wat hij of zij zou moeten doen, maar hij of zij kan dit op dat moment nog niet. Het is dan alleen maar frustrerend om dit soort adviezen te krijgen. Verder kun je beter niet zeggen dat de persoon het van de positieve kant moet bekijken. Dat wil diegene waarschijnlijk ook wel, maar door de depressie lukt dit niet.

    Wanneer zoek ik zelf professionele hulp als mijn partner een depressie heeft?

    Als je partner een depressie heeft, is dit ook van invloed op jouw mentale gezondheid. Het is zwaar om iemand met een depressie te ondersteunen. Soms is het goed om zelf professionele hulp in te schakelen. Zoek professionele hulp als je bang bent om psychische klachten te krijgen, als je vaak over je grenzen heen gaat of als je vaak piekert of je wel genoeg doet.

    Bronnen:

    [1] https://mentaalbeter.nl/faq/mijn-partner-is-depressief-hoe-kan-ik-helpen/

    [2] https://www.thuisarts.nl/depressie/mijn-partner-heeft-depressie

    [3] https://www.hazelden.org/HAZ_MEDIA/3841_you_need_help.pdf

    [4] https://mindblue.nl/media/151/download/PimCuijpers-Depressie-en-naasten1_toegevoegd%20als%20PDF.pdf?v=1

    [4] https://www.psyned.nl/depressie/mijn-naaste-heeft-een-depressie/

    [5] https://ipractice.nl/klachten/depressie/omgang-partner-naasten/

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?