Vreemdgaan: 4 tips om hiermee om te gaan

Je zit al jarenlang in een fijne relatie met je partner. Jullie houden onwijs veel van elkaar, maar dan kom je erachter dat hij/zij is vreemdgegaan. Wanneer je partner vreemdgaat, kan het lijken alsof de grond onder je voeten is weggevaagd. Je ervaart gevoelens van woede, verdriet en wanhoop. Hoe komen jullie hier ooit nog over heen? Met deze vraag komen veel stellen bij ons in relatietherapie.

Het herstellen van een nare ervaring in je relatie kan lastig zijn, maar het is zeker niet onmogelijk. Vreemdgaan hoeft namelijk niet het einde van je relatie te betekenen. In dit artikel vind je 4 tips die je helpen bij het omgaan met vreemdgaan.

Wat is vreemdgaan?

Maar wat verstaan we nu eigenlijk onder vreemdgaan? Is dit zoenen? Of moet er toch meer gebeurd zijn? Uit onderzoek is gebleken dat mensen op verschillende manieren tegen vreemdgaan aankijken. Voor de een is aandacht geven al vreemdgaan, voor de ander is het pas ontrouw als je met iemand anders naar bed gaat. [1]

Wat vreemdgaan voor jullie betekent, bepalen jullie zelf. We raden altijd aan om duidelijke afspraken met elkaar te maken over wat wel en niet geaccepteerd wordt binnen de relatie.

Wat is vreemdgaan

Waarom gaan mensen vreemd?

Nu vraag je je misschien af: waarom gaat mijn partner vreemd? Hier kunnen verschillende redenen voor zijn, soms is het de spanning die erbij komt kijken of is er onvrede over de relatie. Iemand kan bijvoorbeeld niet tevreden zijn over het seksleven. Een andere belangrijke reden voor overspel is wraak. Wanneer iemand bijvoorbeeld al eerder is vreemdgegaan, heb jij misschien de neiging om dit ook te doen. Ontrouw betekent echter niet per definitie dat jullie niet meer van elkaar houden. [2]

Tips voor omgaan met vreemdgaan

Vreemdgaan is niet goed voor je relatie, dat hoeven we je vast niet te vertellen. Het kan zorgen voor een gespannen sfeer en vertrouwensproblemen. Maar overspel hoeft niet altijd het einde van de relatie te betekenen. Hoe kun je hier samen met je partner doorheen komen? Hieronder vind je een aantal belangrijke tips voor het omgaan met vreemdgaan.

Geef jezelf de tijd

Vreemdgaan kan een enorme emotionele impact hebben op je leven. Het is logisch als je boos of verdrietig bent. Het is oké om je emoties te voelen en ze te uiten, maar het helpt niet altijd om jouw gevoelens op je partner af te reageren. Merk je dat je emoties hoog oplopen? Neem dan even afstand. Het kan prettig zijn om in deze fase het gesprek met iemand aan te gaan, zoals een goede vriend(in) of een professional.

Ga het gesprek aan met je partner

Wanneer je iets minder boos bent, is het belangrijk om het gesprek met je partner aan te gaan. Probeer niet alleen maar ruzie te maken, maar luister ook naar wat de ander te zeggen heeft. Wat is er gebeurd? En waarom is dit gebeurd? Hoe voelt dit voor jullie? Blijf rustig en praat over alles wat er is gebeurd. Wanneer er toch ruzie ontstaat, is het beter om even afstand te nemen en het later opnieuw te proberen

GERELATEERD:  Wat te doen na ontrouw?

Probeer elkaar te begrijpen

Wanneer je verder wilt met de relatie, is het belangrijk om elkaar te begrijpen. Je partner moet begrijpen wat voor impact of schade er is aangericht door het vreemdgaan. En jij moet, hoe moeilijk dit soms ook is, proberen in te zien waarom hij/zij dit heeft gedaan. Elkaar begrijpen kan helpen om het beter te verwerken en verder te gaan.

Sta open voor verandering

Vreemdgaan is uiteraard allesbehalve leuk, maar het kan wel een wake-upcall zijn voor zowel jou als je partner. Het is een kans om te werken aan problemen in de relatie. Sta open voor verandering en werk samen met je partner om te groeien en sterker uit de situatie te komen.

Tips voor omgaan met vreemdgaan

Relatietherapie bij vreemdgaan: helpt het echt?

Is jouw partner vreemdgegaan? Of heb je zelf een misstap gemaakt? Bij veel stellen die een relatietherapeut bezoeken, speelt overspel een rol. Wanneer jullie beiden willen werken aan de relatie, kan het een goede keuze zijn om in relatietherapie te gaan. Met de juiste begeleiding kunnen jullie er zelfs sterker uit komen.

Zoek je goede psychische begeleiding bij vreemdgaan ? Wij bieden online therapie aan koppels. Jullie voeren de gesprekken met een psycholoog vanuit jullie eigen vertrouwde omgeving. Dit maakt het wellicht makkelijker om over het onderwerp te praten. We hanteren geen wachtlijst, dus jullie kunnen direct terecht!

     

    FAQ

    Wat zijn de gevolgen van vreemdgaan voor een relatie?

    Vreemdgaan kan grote gevolgen hebben voor een relatie. Zo kan het bijvoorbeeld leiden tot een verminderd vertrouwen in de partner en de relatie, maar ook kan de partner zich bedrogen voelen en hierdoor gevoelens van boosheid, verdriet en teleurstelling ervaren. Daarnaast kan het leiden tot een verlies van intimiteit en in het ergste geval tot het einde van de relatie.

    Kan vreemdgaan leiden tot een betere relatie?

    Wanneer beide partners bereid zijn om te werken aan hun relatie en communicatie, vertrouwen en intimiteit te herstellen, kan vreemdgaan in sommige gevallen leiden tot een betere relatie. Een relatietherapeut kan eventueel helpen bij het herstellen van de relatie na vreemdgaan.

    Hoe kan je relatie herstellen na overspel?

    Het herstellen van een relatie na overspel is een uitdagend proces, maar als beide partners bereid zijn om eraan te werken is het niet onmogelijk. Communicatie en het opbouwen van vertrouwen is essentieel tijdens het proces. Het is belangrijk om geduldig te zijn en de tijd te nemen die nodig is om de relatie opnieuw op te bouwen.

     

    Bronnen:

    [1] de Psycholoog. (z.d.). Vreemdgaan. VIa: Depsycholoog.nl

    [2] Psyned. (2018, 22 februari). Hoe ga je om met overspel? Via: Psyned.nl

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?