Seks moet toch vanzelf goed gaan als je van elkaar houdt? Dit is de vraag die veel mensen zichzelf stellen, waarna ze zich afvragen of er iets mis is met hen als zich op seksueel gebied problemen voordoen. Seksuele problemen kunnen echter door uiteenlopende factoren veroorzaakt worden. Ze hebben vaak niks te maken met jullie liefde. Het is dan ook niks om je voor te schamen. En met behulp van een seksuoloog zijn veel problemen ook goed te verhelpen.
Waarmee kan een seksuoloog helpen?
Verschil in behoefte aan seks
Verreweg het meest voorkomende seksuele probleem in relaties is een verschil in behoefte aan seks. En nee, dat heeft meestal niks te maken met hoe aantrekkelijk jullie elkaar vinden. We hebben nu eenmaal allemaal andere behoeften, die ook nog eens per levensfase verschillen. Ook kunnen andere, onderliggende oorzaken een rol spelen bij meer of minder zin in seks.
Lichamelijke problemen bij seks
Vrouwen kunnen een verminderde behoefte aan seks ervaren door lichamelijke ongemakken, bijvoorbeeld door een ziekte, of na een operatie of bevalling. Ook kunnen vrouwen pijn tijdens de seks ervaren of is seks (vrijwel) onmogelijk door vaginisme. Dit kan goed een psychologische oorzaak hebben. Pijn tijdens het vrijen kan bijvoorbeeld te maken hebben met overkoepelende problemen met intimiteit of trauma op het gebied van seksualiteit.
Problemen met seksuele opwinding
Ook mannen kunnen last hebben van lichamelijke problemen, zoals het uitblijven van een erectie of juist vroegtijdig klaarkomen. Los van de psychologische oorzaken die hier mogelijk een rol bij spelen, heeft dit ook vaak psychologische gevolgen. Niet goed kunnen presteren in bed geeft mannen al snel een negatief zelfbeeld.
Seksverslavingen
Depressieve gevoelens en weinig eigenwaarde resulteren bij sommige mensen in verslavingen. De één grijpt dan naar alcohol of verdovende middelen, de ander naar seks. Seksverslavingen kunnen gepaard gaan met een uitbundig, maar niet bevredigend seksleven, vreemdgaan of overmatig porno kijken. De gevolgen zijn vaak verstrekkend: schaamte en schuldgevoelens, sociaal isolement en heftige relatieproblemen.
Problemen met seksuele oriëntatie
Twijfels over of problemen met seksuele oriëntatie vallen ook onder het vakgebied van een seksuoloog. Ook hier spelen verwarring, een negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen een rol. Zowel singles als mensen in een relatie kunnen twijfelen aan hun seksuele oriëntatie of kunnen hier op een andere manier problemen mee ondervinden.
Maak kennis met onze relatietherapeuten
Online therapie bij een seksuoloog
Therapie bij een seksuoloog kun je zowel alleen als met je partner volgen. Het belangrijkste is dat jij je op je gemak voelt. De seksuoloog bespreekt vervolgens allerlei factoren van seksualiteit om na te gaan wat er bij jou speelt. De nadruk kan liggen op lichamelijke, psychologische en relationele aspecten van de problematiek. Samen onderzoeken jullie:
- Op welke manier jij naar seksualiteit kijkt.
- Wat jouw behoeften, wensen en grenzen zijn.
- Welke gedrag- of gedachtepatronen een gelukkig seksleven in de weg staan.
Een gelukkig seksleven
Veel seksuele problemen zijn uitstekend te verhelpen of verminderen. Bijvoorbeeld door te leren je behoeften en grenzen aan te geven of door onderliggende oorzaken eerst aan te pakken. In sommige gevallen is het noodzakelijk een andere hulpverlener in te schakelen, zoals een gynaecoloog of bekkenfysiotherapeut. Maar het doel van therapie bij een seksuoloog is altijd hetzelfde: dat jij weer een gelukkig seksleven krijgt.
Maak kennis met onze online seksuoloog
Onze seksuoloog is een professionele, BIG- en/of NIP- geregistreerde psycholoog met seksuele problematiek als expertise. Vraag vandaag nog online een kennismakingsgesprek aan. Het is vrijblijvend en kosteloos, zodat jij kunt kijken of online therapie wat voor jou is.
- Geen wachtlijst, direct aan de beurt
- Ervaren relatietherapeuten
- Koppels, gezinnen en individueel
- Gesprek via beveiligd beeldbellen
- 24/7 beschikbaar voor afspraken
- Betaling per afgenomen sessie