Wanneer twee partners besluiten te scheiden, is dit natuurlijk nooit leuk. Niet voor deze twee mensen, maar ook niet voor de kinderen. Het is algemeen bekend dat een scheiding een grote impact kan hebben op kinderen. Zo kunnen er emotionele problemen of depressieve gevoelens ontstaan. [1] Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat een scheiding ook op latere leeftijd een ingrijpend effect kan hebben.
Een grotere kans op een beroerte
In januari 2025 is er een nieuw onderzoek gepubliceerd over de effecten van een echtscheiding op latere leeftijd. Deze studie onderzocht het verband tussen een scheiding van ouders en een beroerte bij oudere volwassenen van 65+.
Volgens de resultaten hebben kinderen wiens ouders op jonge leeftijd gescheiden zijn een hogere kans op het krijgen van een beroerte. De kans lag 1,61 keer hoger, dat betekent dat zij 60% meer kans op een beroerte hadden. [2]
Dit resultaat gold voor alle geslachten en het is belangrijk om te weten dat er geen sprake was van misbruik of kindermishandeling in de jeugd bij testpersonen.
Gevolgen beroerte
Zelfs de onderzoekers waren verbaasd over dit resultaat. Uiteraard is er onderzocht of het verhoogde risico ook door andere factoren kon ontstaan, zoals slaapproblemen, armoede of stress. Het kwam als een verrassing dat het risico nog steeds zo hoog bleef terwijl ze rekening hielden met deze factoren.
Een beroerte ontstaat in de meeste gevallen door een verstopt of gescheurd bloedvat. Hierdoor verandert de bloedtoevoer en dit is heel gevaarlijk. De gevolgen van een beroerte zijn niet mals, zo kan het onder andere voor verlamming van het lichaam, spraakproblemen of geheugenverlies zorgen.
Hoe komt dit?
Hoe kan het dat het risico op een beroerte 60% groter is als ouders op jonge leeftijd zijn gescheiden? Dit vroegen de onderzoekers zich ook af. Zij zeggen dat dit waarschijnlijk door stresshormonen komt. Het was al bekend dat een scheiding stress kan veroorzaken bij kinderen. Het stresshormoon cortisol is langdurig aanwezig in het lichaam van het kind en dit heeft invloed op de ontwikkeling van de hersenen van het kind. Dit heeft negatieve effecten op korte termijn, maar ook op lange termijn. Op lange termijn kan er een beroerte ontstaan.
Groter risico op depressie en diabetes
Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen van gescheiden ouders een groter risico lopen op depressie en diabetes. De kans op depressie stijgt maar liefst met 76% en het risico op diabetes is 37% groter. [2] Depressieve klachten kunnen het risico op een beroerte vergroten. [3]
Vechtscheiding vergroot het risico
Een scheiding kan op verschillende manieren verlopen. Ouders kunnen goed uit elkaar gaan, maar helaas komen vechtscheidingen ook nog vaak voor. De onderzoekers denken dat kinderen die op jonge leeftijd een vechtscheiding hebben meegemaakt, een groter risico lopen op het krijgen van een beroerte. Kinderen van ouders die goed uit elkaar zijn gegaan, lopen volgens hen een minder groot risico.
Aangezien het onderzoek net is gepubliceerd en er nog niet voldoende verschillend onderzoek is gedaan, kunnen de onderzoekers niet met zekerheid zeggen of dit zo is. Ze hopen het in de toekomst te kunnen verduidelijken.
Zit jij in een scheiding of wil je een relatiebreuk verwerken? Neem contact op en ontdek hoe onze relatietherapeuten jou kunnen ondersteunen.
Bronnen:
[1] Gevolgen voor kinderen van een scheiding | Nederlands Jeugdinstituut. (z.d.). https://www.nji.nl/scheiding/gevolgen-voor-kinderen#
[2] Schilke, M. K., Baiden, P., & Fuller-Thomson, E. (2025). Parental divorce’s long shadow: Elevated stroke risk among older Americans. PLoS ONE, 20(1), e0316580. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0316580Scilke
[3] Van Beek, M. (2017, 7 april). Aanhoudende depressieve klachten vergroten risico op beroerte. NTVG. https://www.ntvg.nl/artikelen/aanhoudende-depressieve-klachten-vergroten-risico-op-beroerte
Oostrom, C. (2025, 24 januari). Het meemaken van een scheiding kan dit fysieke effect hebben op kinderen, volgens onderzoekers. Metronieuws.nl. https://www.metronieuws.nl/lifestyle/relaties-seks/2025/01/scheiding-fysiek-gevolg-beroerte/