Dit zijn de meest voorkomende relatieproblemen

Als je in een lange relatie zit, ontkom je er niet aan: relatieproblemen. Ook al denk je dat het jou en je partner nooit zal overkomen, een relatie gaat nu eenmaal gepaard met uitdagingen. Jullie zijn beiden eigen personen met andere meningen, behoeften en verwachtingen. En dat is maar goed ook. Maar dit kan op den duur zorgen voor frictie (op z’n zachts uitgedrukt).

Herhalende ruzies over hetzelfde onderwerp, frustraties door slechte communicatie of verschillen in seksuele verlangens. Het komt voor in de beste relaties. Als je relatieproblemen ervaart, denk je soms dat jullie de enigen zijn bij wie het even niet zo lekker loopt. Maar dit is echt niet zo. Wij zetten de meest voorkomende relatieproblemen op een rij zodat je herkenning vindt en realiseert dat je echt niet de enige bent.

1. Slechte communicatie

We beginnen met het meest voorkomende relatieprobleem. Het ligt misschien voor de hand liggend, maar het is toch echt slechte communicatie. In een onderzoek naar de oorzaken van relatieproblemen gaven meer dan de helft van de stellen aan dat ze problemen hadden met communiceren. [1]

Je hoort wel vaker de zin ‘communicatie is de sleutel van iedere relatie.’ Het is een cliché, maar de mensen die dit zeggen hebben wel gelijk. Wanneer koppels niet goed of helemaal niet met elkaar communiceren, wordt er als het ware een kettingreactie van misverstanden in gang gezet.

Dit klinkt misschien een beetje abstract, daarom hier een klein voorbeeld:

Je voelt je gefrustreerd door het gedrag van de ander, maar spreekt dit niet uit. Deze gevoelens worden aan de kant gezet, totdat er een soortgelijke situatie plaatsvindt. Je raakt geïrriteerder en geïrriteerder en trekt je steeds vaker terug. Uiteindelijk barst de bom en vindt er een heftige ruzie plaats.

Om deze kettingreactie te voorkomen, is het belangrijk om altijd te blijven communiceren. Ook als je gefrustreerd bent of niet goed weet hoe je iets moet verwoorden.

Slechte communicatie

2. Gebrek aan tijd en aandacht

Het leven is druk. Je moet de kinderen naar school brengen, de hele dag werken, het huishouden doen, sociale contacten onderhouden en er ook nog voor zorgen dat je genoeg aandacht hebt voor je partner. Dat laatste schiet er nog wel eens bij in, met als gevolg dat jullie langs elkaar heen gaan leven. Je partner gaat sporten op donderdagavond terwijl jij op dat moment net even tijd hebt. Of jij gaat naar vrienden terwijl je man of vrouw net even wat tijd voor jou had gereserveerd.

Anno 2025 is het lastig om genoeg tijd voor elkaar vrij te maken. Helemaal als je kinderen hebt, een paar keer in de week wilt sporten en ook nog een actieve vriendengroep hebt. Hierdoor verliezen jullie elkaar uit het oog, wat op den duur kan leiden tot ernstige relatieproblemen.

3. Andere seksuele verlangens

Hoe je het wend of keert, seks is belangrijk in een relatie. Als er iets verandert in jullie seksleven kan dit een grote impact hebben. Wist je dat veel van de relatieproblemen ontstaan door een probleem tussen de lakens? Het gaat dan niet zozeer om de seks zelf, maar juist om de seksuele verlangens die erbij komen kijken.

De een wil bijvoorbeeld meerdere keren per week seks, terwijl de ander hier helemaal geen zin in lijkt te hebben. Dit zorgt voor frustratie en soms zelfs onzekerheid. Je kunt je afvragen: vindt de ander mij nog wel aantrekkelijk? Voor veel mensen is praten over seks nog een taboe. Soms wordt er niet eens over gepraat binnen een relatie. Als seksuele verlangens niet worden uitgesproken, worden ze ook niet vervuld en liggen relatieproblemen op de loer.

GERELATEERD:  Liefdesverdriet? Tips voor het omgaan met een gebroken hart

4. Vreemdgaan of een affaire

Helaas staat vreemdgaan ook in het lijstje van meest voorkomende seksuele problemen. Je denkt dat het jou nooit kan overkomen, maar toch is het gebeurd. Vreemdgaan of een affaire heeft een enorme impact op de relatie. Het vertrouwen is flink geschaad en je vraagt je af of dit ooit nog terug kan komen. Het antwoord is: ja, het komt ooit weer goed.

Hoe moeilijk het ook is, vreemdgaan hoeft niet het einde van de relatie te betekenen. Als jullie beiden nog van elkaar houden en ervoor willen vechten, kunnen jullie er sterker dan ooit uitkomen. Begeleiding na ontrouw helpt je om je relatie te herdefiniëren en een sterk tweede fundament te bouwen.

Vreemdgaan of een affaire

5. Een externe gebeurtenis

Relatieproblemen ontstaan vaak door iets waar je zelf invloed op hebt, zoals communicatie, vreemdgaan of seksuele verlangens. Toch kan het ook komen door een externe gebeurtenis, zoals een miskraam, ziekte, familieproblemen, verhuizing of werkloosheid. Ook als jullie in een andere levensfase bevinden en opeens andere kanten van elkaar zien, kunnen relatieproblemen ontstaan. Wanneer dit het geval is, is het belangrijk om te onthouden dat jullie een team zijn. Jullie hoeven elkaar niet tegen te werken, maar werken samen aan een oplossing.

Herken jij de meest voorkomende relatieproblemen?

Ieder koppel is anders en ervaart ook andere uitdagingen in de relatie. Een bekende misvatting is dat je nooit kan herstellen van relatieproblemen. Met de juiste inzet en hulp kunnen jullie de relatieproblemen flink verminderen. Maar dan moeten jullie wel willen werken aan de relatie.

Herken jij een van de meest voorkomende relatieproblemen, of heb je misschien een heel ander probleem? Onze online relatietherapeuten helpen je bij het herontdekken van jullie liefde. Want soms heb je hier even wat hulp bij nodig. En dat is helemaal niet erg. Vraag een gratis kennismaking aan of stel je vraag via de website!

     

    Veelgestelde vragen over de meest voorkomende relatieproblemen:

    Waarom gaan de meeste koppels uit elkaar?

    Ieder koppel is anders. Daarom kunnen we ook niet zo makkelijk zeggen waarom de meeste koppels uit elkaar gaan. Meestal is het een opstapeling van bepaalde problemen of uitdagingen, zoals ruzies, irritaties of verwaarlozing. Het is belangrijk om te onthouden dat koppels hun relatie niet zomaar op de een of andere dag verbreken.

    Hoeveel mensen ervaren relatieproblemen?

    Vrijwel iedereen heeft wel eens relatieproblemen, maar deze hoeven niet ernstig te zijn. Uit een recent onderzoek door klinisch psychologen van de UvA bleek dat 30% van de stellen ooit serieus ontevreden is geweest over hun relatie. [2]

    Waar kan ik hulp zoeken bij relatieproblemen?

    Hulp is nooit ver weg. Bij relatieproblemen kun je terecht bij een relatietherapeut, huwelijkstherapeut of een seksuoloog. Deze kun je gewoon zelf benaderen. Je hoeft dus niet eerst langs een arts.

     

    Bronnen:

    [1] Boisvert, Marie-Michèle & Wright, John & Tremblay, Nadine & McDuff, Pierre. (2011). Couples’ Reports of Relationship Problems in a Naturalistic Therapy Setting. The Family Journal. 19. 362-368. 10.1177/1066480711420044.

    [2] Universiteit van Amsterdam. (2024, 19 november). Stellen blijven (te) lang rondlopen met relatieproblemen. https://www.uva.nl/content/nieuws/persberichten/2024/11/stellen-blijven-te-lang-rondlopen-met-relatieproblemen.html?cb

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?