Vriendschap verbreken

Een relatie verbreken; je leest er van alles over op het internet. Het is natuurlijk niet leuk om te doen, maar menig blogger geeft je tips over hoe je dit het beste kunt aanpakken. En nog belangrijker, hoe je er mee om moet gaan. Maar hoe zit het dan met een vriendschap verbreken? Daar lezen we vrijwel niets over. Een vriendschap verbreken is soms nog lastiger dan het uitmaken met je partner, maar soms zit er niets anders op..

Onze relatietherapeuten helpen niet alleen koppels bij relatieproblemen. Ook vrienden kunnen in therapie gaan. Echter, soms is het beter dat de vriendschap stopt. Daarom geven we je een aantal tips over hoe je een ‘giftige’ vriendschap kan verbreken. Want het is allesbehalve makkelijk.

Waarom een vriendschap verbreken?

Een vriendschap gaat niet altijd over rozen. Normaal zeggen we dit altijd over relaties, maar ook tussen vrienden kunnen er problemen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een verwatering van een vriendschap of botsende karakters. Jullie leken jaren geleden zulke goede vrienden, maar door de tijd zijn jullie uit elkaar gegroeid. Dit is dan ook helemaal niet erg; het hoort een beetje bij het leven.

Merk je dat een vriendschap jou alleen nog maar energie kost? Of komt het initiatief enkel vanuit jouw kant? Dan kan het beter zijn om de vriendschap te verbreken. Volgens onze relatietherapeuten is het beter om het ‘uit’ te maken met een vriend of vriendin wanneer er geen vertrouwen meer is of als je het gevoel hebt dat je niet meer bij hem/haar terecht kunt.

Dit zijn een aantal redenen waarom je een vriendschap beter kunt verbreken:

  • Als er geen vertrouwen meer is
  • Wanneer de vriendschap jou alleen maar energie kost
  • Als het niet oprecht is of voelt
  • De ander heeft geen wederzijds respect voor jou
  • De vriendschap geeft jou stress

Waarom een vriendschap verbreken

Vriendschap verbreken of niet?

Voordat je een vriendschap verbreekt, is het belangrijk om hier goed over na te denken. Het is namelijk normaal dat het contact soms verwaterd. Bedenk wat je aan diegene hebt en of het het waard is om de vriendschap helemaal af te kappen. Je hoeft het namelijk niet direct ‘uit’ te maken wanneer jullie een klein ruzietje hebben.

Onze relatietherapeuten adviseren je om het probleem allereerst bespreekbaar te maken. Voelt het bijvoorbeeld alsof je alle moeite moet doen? Geef dit dan eerlijk aan. Misschien weet de ander niet eens dat jij hier mee zit. Echter, wanneer er na het gesprek geen verandering komt en jij ermee blijft zitten, dan kun je de vriendschap verbreken.

Hoe moet ik het aanpakken?

Je bent eruit; je gaat de vriendschap beëindigen. Dit geeft je misschien net zo’n naar gevoel als bij het uitmaken van een relatie. Hoe pak je het aan? Je doet dit eigenlijk op dezelfde manier als bij een romantische partner. Je praat altijd vanuit de ik-vorm en geeft aan waarom je jullie vriendschap verbreekt. Probeer het rustig te verwoorden en wees duidelijk. En ook belangrijk: maak het liefste geen ruzie en laat de emoties niet te hoog oplopen.

Is relatietherapie iets voor ons?

Misschien heb je het gezien in ‘The Real Housewives of Amsterdam’. In deze realityshow gingen twee vriendinnen in gesprek met een relatiecoach om hun relatie te verbeteren. Hier had het misschien niet helemaal het gewenste resultaat, maar relatietherapie kan wel degelijk helpen bij het herstellen van vriendschappen. Maar dan moeten jullie wel beiden bereid zijn om tijd te investeren en aan jullie relatie te werken. Benieuwd of het iets voor jullie is? Plan een gratis kennismaking! Natuurlijk kun je ook individueel met een therapeut in gesprek.

     

    Veel gestelde vragen over een vriendschap verbreken

    Kan een vriendschap hersteld worden?

    Net zoals een relatie kennen ook vriendschappen ups and downs; dit is normaal. Wanneer jullie beiden bereid zijn om energie te steken in de vriendschap, en eventuele conflicten of oude koeien achter jullie te laten, kan een vriendschap hersteld worden.

    Kan ik met een vriend of vriendin in relatietherapie?

    Relatietherapie is echt niet alleen voor partner, maar ook voor vrienden die hun relatie willen verbeteren. Relatietherapie kan effectief zijn, echter een voorwaarde is wel dat jullie beide willen werken aan jullie vriendschap.

    Wat zijn tekenen van een toxic vriendschap?

    Een relatie kan niet alleen toxic zijn, maar een vriendschap ook. Toxic betekent giftig en het kan betekenen dat iemand je manipuleert voor eigen bestwil. Een aantal tekenen van een giftige vriendschap zijn negativiteit, jaloezie en een gebrek aan respect.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?