In relatietherapie wordt steeds meer gebruikgemaakt van Emotionally Focused Therapy (EFT). Deze vorm van relatietherapie, gericht op emoties, is ontwikkeld door de Canadese psycholoog dr. Sue Johnson en heeft zich inmiddels op overtuigende wijze bewezen. De therapie is een toegankelijke en praktische vorm van therapie, gebaseerd op Johnsons jarenlange ervaring met koppels. Het verbetert de intimiteit en het vertrouwen tussen partners, waardoor ruim 70% van de stellen na afloop van EFT-therapie aangeeft zich meer verbonden te voelen met zijn of haar partner. Ook is gebleken dat de methode op lange termijn succes heeft: terugval komt nauwelijks voor.
De theorie achter EFT relatietherapie
EFT is gebaseerd op de zogenaamde ‘hechtingstheorie’. Deze theorie gaat ervan uit dat de mens niet gemaakt is om alleen te zijn en dat iedereen emotionele verbondenheid nodig heeft. Volgens de hechtingstheorie functioneert elk individu beter in het leven als hij of zij emotionele verbintenis met een geliefde ervaart. Deze verbintenis geeft een gevoel van veiligheid en geborgenheid, waardoor we ook op andere gebieden van het leven sterker in onze schoenen staan.
Wanneer het voor een stel lastig is over emotionele verlangens of behoeften te communiceren, vermindert de diepgang van de verbintenis die de partners in de relatie ervaren. Hierdoor ontstaat een bepaalde mate van afstand, wat zich uit in ruzies of langs elkaar heen leven. Het wordt steeds moeilijker aan de emotionele behoeften van de partner tegemoet te komen. Als je boos bent en je niet kwetsbaar durft op te stellen, lukt het niet om de ander steun, troost of liefde te geven.
Hoe werkt EFT relatietherapie?
Het doel van EFT is de emotionele verbondenheid tussen partners te verbeteren. Waar het bij ‘gewone’ relatietherapie vaak om communicatie draait, gaat het bij EFT om het leren je kwetsbaar op te stellen. De therapie bestaat uit een drietal fases.
1. Escalatiefase
Tijdens de eerste fase wordt onderzocht welke interactiepatronen pijn en afstand creëren. Johnson noemt een dergelijk interactiepatroon een ‘dans’. Welke danspassen zetten jullie keer op keer weer op dezelfde manier? En wie van jullie is verantwoordelijk voor welke danspassen? Het is belangrijk deze patronen te herkennen en je eigen aandeel hierin te erkennen. De dans of het patroon is de boosdoener, niet je partner.
2. Verbindingsfase
Wanneer de interactiepatronen geïdentificeerd zijn, wordt aandacht besteed aan de onderliggende hechtingsbehoeften en -angsten. Je leert je kwetsbaar op te stellen door aan je partner uit te leggen waar je behoefte aan hebt of waar je bang voor bent. Jullie durven hierdoor emotioneel afhankelijk van elkaar te zijn en dit vergroot de verbondenheid.
3. Bestendigingsfase
In de laatste fase zoeken jullie naar oplossingen voor bestaande problemen. Hoe kunnen jullie ervoor zorgen dat jullie niet opnieuw in dezelfde negatieve interactiepatronen vervallen? Met deze oplossingen krijgen jullie de controle over de relatie terug.
Voor wie is EFT relatietherapie?
EFT is geschikt voor allerlei soorten relaties. Of jullie nu al heel lang samen zijn of niet, of er kinderen in het spel zijn of niet, en of jullie nu een hetero- of homokoppel zijn. EFT is echter met name succesvol gebleken voor partners die maar moeilijk over emoties praten. Ook partners met individuele psychische problemen, zoals depressie of PTSS, hebben veel baat bij EFT.
Deze vorm van relatietherapie is alleen niet geschikt voor relaties waarin sprake is van verbaal, seksueel of fysiek geweld. Aan de hand van andere vormen van relatietherapie moet dit geweld eerst een halt toegeroepen worden.
Online EFT relatietherapie
Door het succes van EFT hanteren veel EFT-therapeuten tegenwoordig een wachtlijst. Bij Online Relatietherapie is echter ook een aantal EFT-registertherapeuten aangesloten bij wie jullie direct terecht kunnen. Het is daarmee mogelijk vanuit de vertrouwde omgeving van jullie eigen huis via Skype of FaceTime professionele relatietherapie te volgen.
Eerst even kennismaken?
Wil je een gratis kennismakingsgesprek inplannen of heb je een vraag? Vul het contactformulier in en wij helpen je graag verder! Indien je meer wilt weten over de tarieven, bekijk dan onze pagina met de kosten voor relatietherapie.