Goede communicatie is de sleutel tot een goede relatie

Communicatie is een van de belangrijkste onderdelen van een relatie. Niet alleen van romantische relaties, maar ook van vriendschappelijke en professionele relaties. Waarom? Omdat we door goed te communiceren duidelijk onze wensen, behoeften en grenzen aan kunnen geven. Je partner krijgt daardoor een helder beeld van wat hij of zij van jou kan verwachten. Hierdoor worden een hoop problemen voorkomen! Bij onvoldoende of slechte communicatie krijgen we bovendien het gevoel niet voldoende ‘energie’ uit de relatie te halen. Ook voelen we ons al gauw alleen en onbegrepen, terwijl dit helemaal niet hoeft!

De grootste communicatiefout

Aan de basis van de meeste en hardnekkigste communicatieproblemen ligt het onvermogen goed te kunnen luisteren. Een slechte communicatie ontstaat als je de ander te weinig aan het woord laat of telkens in de rede valt. Of als je het gesprek domineert met je eigen verhalen, ervaringen en meningen. Niet goed kunnen luisteren resulteert in oppervlakkige gesprekken, waarin de diepgang ontbreekt. Een echte, waardevolle connectie met de ander blijft daardoor uit.

Luisteren in plaats van praten

Goed leren luisteren is van essentieel belang voor een goede communicatie. Door een ander uit te laten praten en aandachtig te luisteren naar wat hij of zij zegt, kom je erachter wat de ander nu echt bezighoudt. Hier kan je veel van leren! Je kunt oefenen met luisteren door vragen te stellen in plaats van direct te reageren. ‘Wat bedoel je precies?’, ‘Wat vind je daarvan?’ en ‘Kan je dat eens uitleggen?’ zijn effectieve vragen om de ander uit te nodigen verder te vertellen. Ga niet direct over op het geven van advies, maar biedt (in eerste instantie) een luisterend oor en toon begrip.

De ander aan het woord laten is een van de beste complimenten die je kan geven. Je geeft hiermee immers aan dat je de ander belangrijk en interessant genoeg vindt om tijd aan te besteden. Je creëert hiermee een prettige sfeer, waardoor de ander zich op zijn of haar gemak voelt en echt contact met je wil maken. Het begrip, de interesse en de betrokkenheid die je toont, ontvang je bovendien zelf weer terug.

Meer tips voor het verbeteren van de communicatie

Realiseer je dat de ander geen gedachten kan lezen

Hoe lang jullie ook samen zijn en hoe goed jullie elkaar ook kennen, jullie weten niet wat er in het hoofd van de ander omgaat. Doe geen veronderstellingen over hoe de ander zich voelt, maar vraag er simpelweg naar. Ga er zelf ook niet van uit dat je partner ook zonder woorden wel begrijpt wat je bedoelt. Accepteer dat jullie op verschillende manieren communiceren en interpreteren. Het helpt om in een gesprek even samen te vatten wat jij denkt dat de ander bedoelt. Zo blijven jullie op dezelfde golflengte communiceren.

Zet je gedachten op een rijtje

Zeker bij complexe of emotionele onderwerpen kan het lastig zijn duidelijk te communiceren. Misschien weet je zelf eigenlijk helemaal niet waarom je je voelt zoals je je voelt. Schrijf in dat geval je gedachten eens op of hou een dagboek bij. Door te schrijven, dwing je jezelf je gedachten en emoties op een rijtje te zetten. Zo kan je die gedachten en emoties ook beter naar je partner toe communiceren.

GERELATEERD:  5 tips als je overweegt in relatietherapie te gaan

Blijf kalm, ook in ruzies

Laat de ander uitpraten en probeer ook zelf niet te lang het woord te houden, zodat je partner de ruimte krijgt te reageren op wat je zegt. Denk goed na over wat je nu echt wil zeggen, voordat je antwoord geeft. Vind je dit lastig? En lopen de gemoederen al snel hoog op? Neem dan even een pauze. Ga even de deur uit en reflecteer op de ruzie. Hou hierbij in het achterhoofd dat boosheid altijd een uiting is van angst of verdriet. Waar ben je eigenlijk bang voor of verdrietig over? Hervat het gesprek als je dat kunt benoemen.

Praat in de ik-vorm

Bespreek in ruzies of discussies je eigen behoeften en gevoelens in plaats van wat de ander volgens jou verkeerd doet. In plaats van ‘Jij laat me nooit uitpraten!’, zeg je liever: ‘Ik voel me niet gehoord en onbegrepen als je me in de rede valt.’ Vermijd zinnen die beginnen met ‘jij’, want die eindigen negen van de tien keer in een verwijt. Kijk ook uit met termen als ‘altijd’ en ‘nooit’.

Focus op positieve communicatie

We weten allemaal vaak precies wat onze partner allemaal verkeerd doet, maar wat hij of zij goed doet, mag ook wel eens gezegd worden. Geef je partner in concrete situaties een compliment. Bijvoorbeeld als hij of zij iets liefs gedaan heeft, een doel bereikt heeft, of er simpelweg goed uitziet. Zit je partner ergens mee? Geef dan aan dat je begrip hebt voor de situatie en dat je er voor hem of haar bent. Dit soort dingen lijken vanzelfsprekend, maar creëren verbinding als ze ook daadwerkelijk uitgesproken worden. 

Probeer het niet altijd eens te worden

Laat het idee los dat jullie elkaar altijd maar volledig moeten begrijpen en het altijd roerend met elkaar eens moeten zijn. Door met elkaar af te spreken dat jullie het niet eens hoeven te zijn, maar wel graag elkaars standpunt willen horen, zijn jullie al net zoveel geholpen. Dit betekent immers dat jullie elkaars mening serieus nemen en de tijd willen nemen naar elkaar te luisteren. 

Communiceren kun je leren!

Eerst even kennismaken?

Wil je een gratis kennismakingsgesprek inplannen of heb je een vraag? Vul het contactformulier in en wij helpen je graag verder! Indien je meer wilt weten over de tarieven, bekijk dan onze pagina met de kosten voor relatietherapie.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?