Het coronavirus: wat te doen tegen eenzaamheid in quarantaine?

Geen bijeenkomsten van groepen, zo beperkt mogelijk visite en anderhalve meter afstand: de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben zo hun consequenties. Degenen die door deze maatregelen niet fysiek ziek zijn geworden, lopen daardoor nu het risico mentale klachten te ontwikkelen. Koning Willem-Alexander noemde het coronavirus in zijn toespraak dan ook treffend ‘het eenzaamheidsvirus’.

Risicogroepen

Drie op de tien Nederlanders geeft aan zich door de quarantainemaatregelen eenzaam te voelen. Hierbij blijken bepaalde groepen mensen meer gevoelig voor eenzaamheid dan andere.

Ouderen

Eenzaamheid onder ouderen was voor de uitbraak van het coronavirus al een maatschappelijk probleem en dat probleem is nu alleen nog maar verergerd. Omdat ouderen ook op fysiek vlak een risicogroep vormen, zijn ze vaak bang besmet te raken. Veel ouderen willen daarom geen bezoek, ook als dat wel in beperkte mate mag. In zorginstellingen is bezoek echter meestal niet toegestaan, omdat deze instellingen het risico lopen in een besmettingshaard te veranderen.

Singles

Singles en alleenstaanden moeten voor sociaal contact normaal gesproken de deur uit. Vooral singles die hun dagen normaal gesproken met allerlei activiteiten vullen, moeten door de quarantainemaatregelen een flinke pas op de plaats maken. Naast eenzaamheid is het voor deze groep ook lastig verveling tegen te gaan.

Jongeren

Uit onderzoek blijkt verrassend genoeg dat jongeren onder de 25 jaar ook relatief veel last hebben van eenzaamheid. Dit komt waarschijnlijk omdat deze groep druk bezig is met persoonlijke ontwikkeling, zelfontplooiing en het vinden van een plek in de maatschappij. Activiteiten ondernemen en sociale contacten leggen en onderhouden is hierbij van groot belang. De tijd alleen doorbrengen kan dan voelen als tegennatuurlijk, waardoor gevoelens van eenzaamheid ontstaan.

Wat te doen tegen eenzaamheid

Voel jij je eenzaam? Zorg er dan in elk geval voor dat je goed voor jezelf zorgt. Sta op tijd op, kleed jezelf aan, eet gezond, drink niet te veel alcohol en blijf in beweging. Je goed voelen over jezelf heeft een positief effect op je mentale gesteldheid, waardoor je beter met sombere gevoelens van eenzaamheid om kunt gaan.

GERELATEERD:  Een vriendschap verbreken: hoe doe je dat?

Vermoed je dat mensen in je omgeving eenzaam zijn? Zet je dan meer dan normaal in om contact met die personen te onderhouden. Stuur eens een kaartje of bloemetje in plaats van een WhatsAppje, ga op ‘raamvisite’ of spreek af online een spelletje met elkaar te spelen. Wees creatief!

Online therapie

Als je zelf geen vooruitgang boekt, biedt online therapie uitkomst. Samen met een online psycholoog, met wie je via FaceTime of Skype kunt videobellen, kun je een plan van aanpak maken om deze rare tijd zo goed mogelijk door te komen. Online therapie is ook heel geschikt als je al langer met eenzaamheidsklachten rondloopt. Eenzaamheid wordt vaak veroorzaakt door een gebrek aan sociale contacten die goed bij jou passen. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar om dit probleem bij de kern aan te pakken, is het noodzakelijk jezelf en je eigen behoeftes wat betreft toekomstige relaties beter te leren begrijpen. Daar kun je deze tijd alleen thuis wellicht heel goed voor gebruiken.

Ga je graag met een professional in gesprek over eenzaamheidsklachten? Bij De Online Psycholoog kun je op korte termijn terecht voor een kennismakingsgesprek. Wellicht geven een paar gesprekken met een psycholoog je al voldoende handvatten om je weer beter te voelen.

Eerst even kennismaken?

Wil je een gratis kennismakingsgesprek inplannen of heb je een vraag? Vul het contactformulier in en wij helpen je graag verder! Indien je meer wilt weten over de tarieven, bekijk dan onze pagina met de kosten voor relatietherapie.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?