Hoe omgaan met jaloezie binnen je relatie

Je hebt een leuke vriend of vriendin. Jullie vinden elkaar hartstikke leuk en er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Maar toch blijf je soms een jaloers gevoel houden, bijvoorbeeld wanneer je partner alleen op stap gaat of eventjes met iemand anders staat te praten. Het ervaren van jaloezie binnen je relatie kan vervelend zijn, vooral wanneer er eigenlijk geen goede reden voor is. Gelukkig zijn er diverse manieren om beter met jaloezie om te gaan. Dit is fijn voor jou en je partner.

Hoe ontstaat jaloezie in een relatie?

Iedereen is wel eens jaloers. Dit hoeft helemaal niet slecht te zijn. Het kan zorgen voor extra motivatie en het laat zien dat je om iets of iemand geeft. Toch kan het een vervelend gevoel zijn en wantrouwen en frustratie in een relatie veroorzaken.

Maar hoe ontstaat jaloezie? Volgens experts komt het deels door de biologische noodzaak om voort te planten. Diep van binnen hebben we namelijk allemaal de drang om ons voort te planten; en hier hebben we nu eenmaal een partner voor nodig.

Maar dit is niet alles; vaak is er nog een onderliggend probleem voor jaloezie in een relatie. De belangrijkste reden is onzekerheid. Mensen die onzeker zijn of een laag zelfbeeld hebben, worden sneller jaloers. Ze denken vaak dat ze tekortschieten en vrezen dat hun partner datgene wel bij iemand anders zal vinden.

Hierdoor ontstaat jaloezie in een relatie:

  • Eerdere ervaringen in een relatie, zoals overspel of een affaire
  • Onzekerheid of een laag zelfvertrouwen
  • Als je de drang voelt om alles te controleren
  • Onrealistische verwachtingen van je partner

Jaloezie is een kenmerk van angst

Wist je dat jaloezie vaak voortkomt uit angst? Het ontstaat omdat je bang bent om de ander te verliezen (verlatingsangst) of doordat je graag de controle in eigen handen wilt houden (bindingsangst).

  • Als je verlatingsangst hebt, ervaar je een grote angst om de ander kwijt te raken. Hierdoor kun je je jaloers voelen en de ander niet volledig vertrouwen
  • Heb je bindingsangst? Dan wil je graag de controle behouden. Je hebt de behoefte om dicht bij iemand te zijn, maar tegelijkertijd wil je niet dat hij/zij dichtbij je komt uit angst om gekwetst te worden. Jaloezie ontstaat vervolgens omdat je de ander (soms onbewust) op een afstand wilt houden.

Denk je dat jouw jaloezie voortkomt uit verlatingsangst of bindingsangst? Dan is het belangrijk om hieraan te werken.

Jaloezie is een kenmerk van angst

Wanneer is jaloezie in een relatie ongezond?

Een beetje jaloezie in een relatie is niet erg; dit heeft vrijwel iedereen weleens meegemaakt. Om het makkelijker te maken, verdelen we jaloezie in twee verschillende delen: gezond en ongezond. Wanneer je soms een klein beetje jaloezie ervaart, kan dit een goed teken zijn. Je bent namelijk bang om je partner te verliezen; je geeft dus veel om hem of haar. Bij gezonde jaloezie is er dus niet veel om je druk om te maken.

Maar dan is er ook nog ongezonde jaloezie. Je voelt je onzeker en haalt je daardoor allerlei dingen in je hoofd. Dit is niet alleen vervelend voor jou, maar ook voor je partner. Hij/zij voelt zich gecontroleerd en gewantrouwd terwijl er eigenlijk niets aan de hand is. Deze ongezonde jaloezie kan verschillende vormen aannemen. Het kan zelfs leiden tot ziekelijke jaloezie; je gaat je partner controleren of hij mag nergens meer heen zonder jou. En dit leidt vervolgens weer tot conflicten, een verminderd vertrouwen en in sommige gevallen zelfs tot een relatiebreuk. Erg belangrijk dus dat je hier iets aan gaat doen.

Tips voor omgaan met jaloezie in een relatie

Jaloezie binnen je relatie kan zorgen voor relatieproblemen. En als je gelukkig bent met je partner wil je relatieproblemen natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen. Gelukkig zijn er een aantal manieren om aan de slag te gaan met jouw jaloezie.

  • Erken de jaloezie en kom erachter waar het vandaan komt. Komt het bijvoorbeeld door jouw onzekerheid? Of heeft het te maken met iets wat er in een vorige relatie is gebeurd?
  • Praat erover met je partner zonder de ander te verwijten of te beschuldigen.
  • Stop met het controleren van je partner. Kijk niet mee op zijn/haar telefoon en log niet stiekem in op zijn social media-accounts. Hierdoor blijf je je jaloers voelen.
  • Schrijf het van je af. Weet je dat jouw jaloerse gedrag nergens voor nodig is? Je gedachten opschrijven is een goede manier om te reflecteren.

Professionele hulp bij relatieproblemen door jaloezie

Heb jij te maken met jaloezie in een relatie? Of jij nu jaloers bent of je partner soms jaloers gedrag vertoont, het is goed om hierover te praten. Je kunt altijd terecht bij een van onze online relatietherapeuten om het over jaloezie te hebben. Wij helpen je bij het krijgen van nieuwe inzichten en gaan samen op zoek naar de oorzaak van de jaloezie. Want misschien komt het wel door je verlatingsangst of bindingsangst.

Zet de eerste stap naar een betere relatie en plan een gratis kennismakingsgesprek met een van onze therapeuten.

     

    Veel gestelde vragen over omgaan met jaloezie:

    Is jaloezie normaal in een relatie?

    Een klein beetje jaloezie in een relatie is heel gewoon, bijvoorbeeld wanneer je partner met iemand anders stond te praten. Het wordt echter ongezond wanneer de jaloezie het vertrouwen in de relatie verstoort.

    Kan jaloezie een relatie kapot maken?

    Ja, excessieve jaloezie kan leiden tot relatieproblemen, zoals conflicten en een verminderd vertrouwen. Deze problemen kunnen op den duur een relatiebreuk veroorzaken. Om deze reden is het belangrijk om jouw jaloezie serieus te nemen en hieraan te werken.

    Hoe kan ik jaloezie tegengaan?

    De eerste stap is het erkennen en herkennen van jaloezie in de relatie. Bespreek je gevoelens met je partner, maar verwijt hem/haar nergens van. Werk aan je zelfvertrouwen en overweeg professionele hulp wanneer je merkt dat de jaloezie de relatie negatief beïnvloedt.

     

    Bronnen:

    https://www.psyned.nl/relatietherapie/relatieproblemen/jaloezie-in-een-relatie/

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?