Onze relatietherapeuten krijgen dagelijks enorm veel vragen. Een daarvan is: hoe weet je of je relatie over is? Dit is een best lastige vraag om antwoord op te geven, aangezien je vaak zelf het beste weet of je wel of niet in een relatie moet blijven.
Het beëindigen van een relatie gaat vaak gepaard met veel twijfels en angst. Maak ik wel de juiste keuze? En hoe weet je nu zeker of het echt niet beter gaat worden? Gelukkig hebben hele goede psychologen onderzoek gedaan naar dit onderwerp.
Hoe weet je of je relatie over is? Herken deze 4 signalen
John Gottman is een heel bekende relatietherapeut en psycholoog. Hij heeft een groot deel van zijn professionele carrière besteed aan het begrijpen van wat relaties succesvol maakt of doet falen. In zijn studie ‘Four Horsemen of the Apocalypse’ ontdekte John vier signalen die het einde van een relatie kunnen voorspellen. Door deze vier signalen te herkennen, kun je weten of je relatie (bijna) over is of niet. [1]
1. Kritiek
Het eerste signaal van een relatie die bijna voorbij is, is het geven van kritiek. En dan hebben we het niet over een keertje aangeven wat je niet leuk vindt of klagen dat je partner zijn sokken telkens weer laat slingeren. Het gaat volgens John om het uiten van kritiek op iemands persoonlijkheid of karakter.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan opmerkingen zoals: ‘je denkt nooit aan mij’ of ‘je bent heel egoïstisch.’ Deze opmerkingen kunnen worden gezien als een persoonlijke aanval. Je geeft namelijk kritiek op iemands karakter in plaats van op het gedrag. Volgens John kun je beter vanuit de ik-vorm praten en zijn/haar gedrag aanspreken. Zeg dus in plaats van de genoemde opmerkingen: ‘Ik zou het fijn vinden als je me helpt.’
Kritiek uiten naar je partner hoeft niet te betekenen dat je relatie voorbij is. Maar het is wel vaak een voorbode voor andere problemen.
2. Minachting
Wanneer jij en je partner veel kritiek naar elkaar uiten, kan dit op den duur leiden tot minachting. Je gaat elkaar op een andere manier behandelen. Je hebt minder respect voor elkaar, je gebruikt meer sarcasme, maakt de ander belachelijk of rolt constant met je ogen.
Dit gedrag ontstaat natuurlijk niet van de één op andere dag. Het ontstaat door negatieve gedachten die de partner al lange tijd heeft. Deze komen tot een hoogtepunt wanneer er geen wederzijds respect meer is. En als er geen respect meer is, moet je je heel goed afvragen of je nog bij de ander wilt blijven.
Wanneer minachting optreedt in een relatie, is dit een heel duidelijk signaal dat de relatie zijn beste tijd heeft gehad. Volgens John is minachting zelfs de grootste voorspeller van een echtscheiding.
3. Defensiviteit
Dan zijn we bij het derde signaal aangekomen: defensiviteit. Als we ten onrechte beschuldigd worden, reageren we defensief. Maar heel vaak is deze defensieve reactie nergens voor nodig, en vaak werkt het zelfs averechts en creëert het een nog groter conflict.
Dit is een simpel voorbeeld van defensiviteit:
Je partner vraagt je of je vandaag de was hebt gedaan, zoals je had beloofd. En dit is je reactie: nee, dit heb je mij helemaal niet gevraagd. Bovendien was ik veel te druk vandaag, dat wist je toch ook wel!
Je voelt je aangevallen en reageert door het de schuld van je partner te maken. Je neemt niet de verantwoordelijkheid voor je eigen fout, ook al is het iets heel kleins. Het is best normaal om defensief te reageren als je je aangevallen voelt; toch helpt het niet. Het leidt juist veel sneller tot escalatie; helemaal als de partner die kritiek geeft zich niet terugtrekt en het conflict verder aanwakkert.
Je kunt veel beter op deze manier reageren:
Sorry, ik ben helemaal vergeten de was te doen. Ik had het veel te druk vandaag en ik had dit tegen je moeten zeggen.
4. Een muur opbouwen
Een ander signaal hoe je kunt weten of je relatie bijna over is, is wanneer jij of je partner een muur opbouwt. Deze spreekwoordelijke muur wordt vaak opgetrokken wanneer iemand zich terugtrekt en zich afsluit van zijn partner. Problemen worden niet meer besproken, maar juist genegeerd. Iemand is niet meer emotioneel bereikbaar en ontwijkt serieuze gesprekken.
Een opgebouwde muur in een relatie is een groot probleem. Helaas kan deze muur niet zo eenvoudig worden afgebroken. Dit komt doordat het een reactie is op een overspoeling van diepgewortelde emoties. Het ontstaat meestal doordat partners zich niet gehoord of begrepen voelen.
Merk je bij jezelf of je partner dat jullie niet meer over problemen praten? Of dat iemand zich steeds terugtrekt uit een discussie of conflict? Neem dan de tijd om even af te koelen en ga daarna het gesprek aan. Doe iets om je te kalmeren en keer terug naar het gesprek wanneer jullie er beiden klaar voor zijn.
Werken aan je relatie? Online relatietherapie kan helpen
Stel je jezelf wel eens de vraag: hoe weet je of een relatie over is? Heb je twijfels en weet je niet wat je ermee aan moet? Dan adviseren we je om met iemand te praten. Praten met vrienden en familie helpt, maar soms wil je advies van een onafhankelijk persoon. Onze online relatietherapeuten geven praktische adviezen en helpen je bij het maken van de juiste keuze tijdens individuele therapie. Bovendien biedt een therapeut ook tips voor het aangaan van het gesprek met je partner, want ook dit kan behoorlijk lastig zijn.
Neem contact op met ons team of plan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in.
Veelgestelde vragen over: hoe weet je of je relatie over is?
Is het normaal om te twijfelen over je relatie?
Twijfelen aan je relatie is helemaal niet zo gek. Iedereen twijfelt wel eens is, helemaal in een langdurige relatie. Soms komt de twijfel voort uit een grote verandering, zoals samenwonen of trouwen, maar ook kan het voortkomen uit onzekerheid. Soms heeft het helemaal niets met je partner te maken. Lees deze tips bij twijfels in je relatie.
Kan ik mijn relatie redden met relatietherapie?
Je moet relatietherapie niet zien als een laatste redmiddel. Jullie relatie zal niet op een wonderbaarlijke manier weer terugkeren naar hoe het vroeger was. Relatietherapie kan wel helpen bij het verbeteren van jullie relatie (dit is zelfs wetenschappelijk bewezen), mits jullie hier allebei tijd en aandacht aan willen besteden.
Hoe voorkom je spijt na een relatiebreuk?
Maak geen overhaaste beslissingen en bespreek eventuele twijfels met je partner, vrienden, familie of een relatietherapeut voordat je de relatie verbreekt.
Bronnen:
[1] Gottman Institute. (z.d.). The four horsemen: Recognizing criticism, contempt, defensiveness, and stonewalling van https://www.gottman.com/blog/the-four-horsemen-recognizing-criticism-contempt-defensiveness-and-stonewalling/