Je komt thuis van een lange dag werken en ziet dat het vuilnis nog niet is weggegooid. Je man had gister al beloofd om het weg te gooien, maar nu staat het er nog. Je maakt een opmerking en zegt dat je het jammer vind dat je man zijn afspraak niet nakomt. Je man voelt zich aangevallen en reageert defensief: “Ik kan ook nooit iets goed doen volgens jou!” Zo had je het helemaal niet bedoeld.
Dit is natuurlijk maar een simpel voorbeeld, maar in jouw relatie zijn er vast ook van dit soort momenten. Denk jij ook wel eens: mijn man vat alles verkeerd op? En wil je weten hoe je hier mee om moet gaan? Je bent echt niet de enige.
Mijn man voelt zich altijd aangevallen
Het komt voor in iedere relatie: je maakt een opmerking en je partner vat het op als kritiek, terwijl je het eigenlijk niet zo had bedoeld. Deze kritiek lokt een tegenreactie uit, meestal in de vorm van een verdediging of een verwijt. Je partner vindt dat jij zeurt, dit leidt tot een discussie en op het eind voelen jullie je allebei onbegrepen.
Dit kan natuurlijk een aantal keer voorkomen, maar wanneer het telkens weer gebeurt, roept dit veel frustratie op. Het kan soms voelen alsof je helemaal niets meer kunt zeggen tegen je partner en daarom houd je je mond maar.
Het voorbeeld dat we in de introductie noemden, ging over een alledaagse gebeurtenis, maar het kan ook andere vormen aannemen. Zo kan het ook over wantrouwen of jaloezie gaan. Een voorbeeld hiervan is:
Je partner komt thuis en vertelt dat hij na zijn werk nog iets ging drinken met een collega. Jij reageert met: “Oh, weer met die ene vrouwelijke collega? Jullie lijken wel erg close.” Je partner voelt zich aangevallen en reageert met: “Wat probeer je hiermee te zeggen? Vertrouw je me niet ofzo?”
Waarom vat mijn man alles wat ik zeg verkeerd op?
Jouw simpele opmerking verandert vaak in een discussie. Na een aantal keer ga je je afvragen waarom je man alles wat je zegt verkeerd opvat. Ligt het aan jou? Of toch echt aan je partner? Vaak ligt het niet zozeer aan wat je zegt, maar hoe hij het opvat. Je kunt bijvoorbeeld een simpele opmerking maken, zoals “Ben je vergeten om de vuilnis weg te gooien?” en de ander vat het op als: “Je kan ook helemaal niks onthouden.”
Maar hoe komt dit precies? Dit heeft vaak te maken met achterliggende oorzaken.
1. Stress en vermoeidheid
Is je partner de laatste tijd erg gestresst of moe? Mensen die veel stress hebben of oververmoeid zijn, zijn gevoeliger voor bepaalde opmerkingen en zien deze sneller als aanval.
2. Onzekerheid
Misschien raak je met je opmerkingen de onzekerheid van je man. Iedereen is wel ergens onzeker over, zoals werk of geld. Echter, mannen durven dit niet altijd te tonen. Ze reageren defensief en voelen zich snel aangevallen als je erover begint.
3. Ervaringen in het verleden
Ervaringen in het verleden hebben een grote impact op hoe we de wereld nu zien. Jij en je partner zijn allebei anders opgevoed en hebben andere dingen meegemaakt. Het is dus helemaal niet zo gek dat jullie anders reageren op bepaalde opmerkingen. Het kan zo zijn dat je partner vroeger veel kritiek heeft gekregen en hierdoor achter iedere opmerking onopgemerkt kritiek zoekt, terwijl jij dit helemaal niet zo bedoeld.
Je wilt je begrepen voelen
Het is echt niet erg als je man een keer iets anders opvat, maar als het voelt alsof je niets meer tegen je partner kunt zeggen, roept dit veel frustratie op. Je wilt dat de partner je begrijpt en kleine opmerkingen niet meer als aanval ziet. Wanneer dit niet gebeurt, voel je je alleen in de relatie.
Als je man iedere keer alles verkeerd opvat, kan dit ertoe leiden dat je niets meer durft te zeggen. Je denkt steeds langer na over wat je wilt zeggen omdat je nieuwe discussies wilt voorkomen. Uiteindelijk zeg je helemaal niets meer. Dit is echter geen oplossing, maar het leidt tot nieuwe frustraties.
Dit kun je doen als je man alles verkeerd opvat
Het is goed om te weten dat veel mensen in een relatie met misverstanden en verkeerde opvattingen te maken krijgen. Dit betekent dus niet dat je relatie niet meer goed is of dat je er een punt achter moet zetten. We snappen natuurlijk wel dat dit heel frustrerend is en er spanningen ontstaan. Gelukkig zijn er manieren om dit probleem op te lossen.
Niet je mond houden
Zoals we net al noemden, is het geen oplossing om je mond te houden. Dit lijkt misschien makkelijker omdat je ruzies vermijdt, maar dan ontstaat er een nieuw probleem: je gaat alles opkroppen. Vroeg of laat barst de bom en dan zijn jullie nog verder van huis. Praat over je gevoelens en vraag hoe het kan dat je man soms heftig reageert. Oordeel niet, maar zorg voor een open gesprek.
Altijd vanuit je eigen gevoel praten
Het kan zijn dat je man sommige dingen snel als een aanval opvat. Dit kan komen door de woorden die je gebruikt. Voor jou klinkt het misschien niet als kritiek, maar voor je man wel. Het helpt om altijd vanuit je eigen gevoel te praten. Dus zeg niet: “je doet nooit iets in het huishouden”, maar verander dit naar “Ik zou het fijn vinden als je mij helpt in het huishouden.”
Negatieve patronen doorbreken
Wanneer je man steeds alles verkeerd opvat, zitten jullie vast in een negatief patroon. Gelukkig is dit negatieve patroon te doorbreken. Door meer inzicht te krijgen in elkaars gedachten, behoeften en verwachtingen leer je elkaar beter begrijpen. Je ziet wat er misgaat en samen zoeken jullie naar manieren om beter met elkaar te communiceren. Neem vooral de tijd om elkaar goed te begrijpen en ga gesprekken niet uit de weg.
Hoe helpt EFT relatietherapie hierbij?
Heb je geprobeerd met je man te praten, maar blijft hij zich aangevallen voelen? Of blijf je spanning voelen in de relatie? EFT (Emotionally Focused Therapy) is een wetenschappelijk bewezen vorm van relatietherapie. Deze vorm van relatietherapie is gericht op het doorbreken van negatieve patronen. Dit doen jullie door beter te leren communiceren over jullie emoties en gedachten.
Tijdens EFT gaan jullie samen aan de slag met het begrijpen van de lading achter sommige reacties. Het is dus niet iets wat alleen je partner op moet lossen; jullie zijn een team en moeten elkaar beter leren begrijpen. Wil je meer weten over EFT? Bekijk onze blogs of neem gerust contact op met onze online relatietherapeuten.
Veelgestelde vragen over: mijn man vat alles verkeerd op
Hoe ga je om met een man die zich aangevallen voelt?
Een man die zich snel aangevallen voelt kan bij jou veel frustratie opwekken. Reageer kalm en probeer erover te praten. Praat altijd vanuit jezelf en probeer de ander nergens van te beschuldigen. Dus zeg in plaats van “je voelt je altijd aangevallen”, “ik vind dat jij boos en gefrustreerd reageert.”
Is dit een teken dat mijn relatie niet goed zit?
Als je je niet begrepen voelt en je het idee hebt dat je partner je ook niet wilt begrijpen, kan dit een teken zijn dat je relatie niet goed zit. Dit betekent echter niet dat jullie relatie voorbij is. Als jullie er beiden aan willen werken, kunnen jullie dit negatieve patroon doorbreken.
Hoe ga ik om met frustratie als mijn man mij niet begrijpt?
We snappen dat je je gefrustreerd voelt als je man je niet begrijpt en dat de situatie hierdoor snel kan escaleren. Probeer rustig te reageren en plan een moment wanneer jullie het erover gaan hebben. Zoek samen naar een passende oplossing of schakel hulp in.