Relatietherapeuten in Noord-Nederland doen een dringende oproep. Ze roepen gemeenten op om relatietherapie te vergoeden voor stellen die dit zelf niet kunnen betalen. Relatietherapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering en dit maakt het voor veel stellen een grote drempel om hulp te zoeken. En dit leidt vaak tot escalaties binnen de huiselijke sfeer, met alle gevolgen van dien.
Psycholoog en relatietherapeut Pieternel Dijkstra pleit daarom voor gemeentelijke steun, zodat ook stellen met een beperkt budget toegang krijgen tot deze essentiële hulp. Te laat hulp zoeken zorgt voor conflicten die voorkomen hadden kunnen worden, legt ze uit in een interview bij Villa VdB [1].
Relatietherapie voor veel koppels te duur
Wil je met je partner in relatietherapie gaan? Dan is de kans groot dat je de kosten niet vergoed krijgt. Relatietherapie zit namelijk niet in je basisverzekering. Er zijn soms wel mogelijkheden via de aanvullende verzekering, maar ook dan moet je vaak nog een deel zelf betalen. De kosten van relatietherapie vormen voor veel koppels een drempel.
Een sessie kost gemiddeld 125 euro per uur en volgens Dijkstra zijn er minimaal vijf therapiesessies nodig om verschil te zien. Dit is voor veel mensen simpelweg te duur. Soms beginnen stellen aan relatietherapie en merken dat ze er echt baat bij hebben, maar stoppen ze omdat ze het niet meer kunnen betalen.
Conflicten oplossen en voorkomen
Relatietherapie kan waardevol zijn voor veel koppels, met wat voor uitdagingen zij ook te maken hebben. Het wordt niet alleen ingezet om conflicten op te lossen, maar nog belangrijker: om ze te voorkomen. Bovendien hebben conflicten tussen partners niet alleen veel impact op henzelf, maar ook op de kinderen. Relatietherapie helpt ouders beter met elkaar om te gaan, en dit zorgt voor minder stress in huis. Kinderen hebben hier direct baat bij.
Als de ouders wel besluiten te scheiden, kan relatietherapie ook waardevol zijn. Het helpt vechtscheidingen voorkomen en beperkt ook de negatieve gevolgen voor kinderen die vaak bij vechtscheidingen horen.
Moet relatietherapie vergoed worden?
Relatietherapeut Dijkstra schreef samen met zijn collega’s een brief aan de gemeente Groningen met de oproep om relatietherapie te vergoeden voor koppels met een beperkt budget. Dit deden ze al maanden geleden, maar kort geleden kwam er pas een reactie. De gemeente vroeg of zij konden aantonen of relatietherapie helpt voorkomen dat kinderen in de jeugdhulp belanden. Hierop hebben ze een korte notitie opgesteld met wetenschappelijke onderbouwing, en die wordt nu bekeken, vertelt Dijkstra.
In Zutphen wordt het al vergoed
In Noord-Nederland is het nog niet zeker of relatietherapie vergoed kan worden voor bepaalde koppels. Echter, in Zutphen is er al actie ondernomen. De gemeente besloot in 2023 al om relatietherapie voor ouders met kinderen te vergoeden. Ze krijgen maximaal 10 sessies vergoed.
In Zutphen zien ze een sterk verband tussen vechtscheidingen en kinderen die terechtkomen in de complexe jeugdhulp. Door relatietherapie te vergoeden, proberen ze te voorkomen dat kinderen in deze zware hulpverlening belanden. Op deze manier bespaart de gemeente op lange termijn kosten. Al is dat niet het hoofddoel van het vergoeden van relatietherapie.
Iedereen verdient de juiste hulp
Volgens Dijkstra verdient iedereen de juiste hulp, ongeacht hun financiële situatie. Daarom is het belangrijk dat gemeenten en de overheid helpen bij het toegankelijk maken van relatietherapie. Heb je behoefte aan hulp? Wil je samen met je partner werken aan jullie relatie? Bij ons is het mogelijk om samen of als gezin in therapie te gaan. We vertellen je graag meer over de kosten en vergoedingen in een persoonlijk gesprek.
Vraag een kennismaking aan:
Bronnen:
[1] Moet relatietherapie vergoed worden? “Voorkomt vechtscheidingen, jeugdzorg en femicide”. (2024, 12 december). NPO Radio 1. https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/03c83458-0a97-497f-8dd4-fd23650c3b4a/moet-relatietherapie-vergoed-worden-voorkomt-vechtscheidingen-jeugdzorg-en-femicide?