Relatie met een collega

Je hoort het best vaak: mensen die een relatie met een collega beginnen. Eigenlijk helemaal niet zo gek, want je spendeert misschien wel meer tijd op je werk dan thuis. De vonk kan hierdoor snel overslaan. Maar is een relatie met een collega wel zo verstandig? Of kan je het beter vermijden? En hoezo lijken we toch vaak te vallen voor de charmes van een andere medewerker? Onze relatietherapeuten geven antwoord op al je vragen.

Waarom ontstaan er zoveel relaties op de werkvloer?

Collega’s brengen veel tijd met elkaar door. Er wordt niet alleen gewerkt, maar collega’s doen veel meer samen. Denk bijvoorbeeld aan samen eten tijdens de pauze, een drankje drinken tijdens de vrijdagmiddagborrel en elkaar op een andere manier leren kennen tijdens een werkuitje. Je leert de ander goed kennen en hebt steun aan elkaar. Er kunnen hierdoor goede vriendschappen ontstaan, en soms zelfs meer dan dat.

Bovendien is er een grotere kans dat je je collega leuk gaat vinden omdat jullie veel overeenkomsten hebben. Zo hebben jullie bijvoorbeeld dezelfde opleiding gedaan en delen jullie dezelfde interesses. En als jullie karaktereigenschappen dan ook nog matchen, is er een grote kans dat de vonk overslaat.

Waarom ontstaan er zoveel relaties op de werkvloer

Mag een relatie met een collega?

Een relatie met een collega is niet verboden. Met wie jij een relatie aangaat, is namelijk jouw eigen keuze. Hier heeft een werkgever geen invloed op. Toch kunnen er wel regels verbonden zijn aan relaties op het werk. Dit komt doordat een relatie wel degelijk invloed kan hebben op het werk en de onderlinge sfeer.

Zo kan een werkgever bijvoorbeeld een aantal gedragsregels opstellen. Deze regels vertellen hoe mensen met elkaar om moeten gaan op het werk. Bovendien kan een organisatie beperkingen stellen aan relaties op de werkvloer. Hiermee bedoelen we dat een werkgever mag controleren of de relatie het werk beïnvloedt en of er belangenverstrengelingen zijn. Dit kan namelijk het geval zijn bij een relatie van een leidinggevende met een werknemer.

Wanneer een werkgever concludeert dat een relatie invloed heeft op het werk, kunnen er consequenties zijn, zoals een overplaatsing naar een andere afdeling of locatie.

GERELATEERD:  Wat te doen na ontrouw?

Is het een goed idee?

Een relatie met een collega is dus niet verboden, maar is het wel zo verstandig? Want als de relatie verbroken wordt, zie je hem/haar nog steeds iedere dag op het werk. En zit je hier wel op te wachten?

Liefde kun je niet tegenhouden. Wanneer je verliefd wordt op een collega, gebeurt dit nu eenmaal. Het is echter wel belangrijk dat er geen sprake is van druk. Dit komt nog weleens voor in een hiërarchische relatie tussen een leidinggevende en werknemer. Bovendien kan een relatie tussen twee personen met een andere hiërarchische rol best lastig zijn. Want ook al willen jullie nog zo goed en eerlijk met elkaar omgaan, het kan moeilijk zijn om objectief te blijven.

Heb je een relatie met iemand op het werk? Meld dit dan bij HR of bespreek het met je leidinggevende. Het hoeft namelijk geen probleem te zijn. Bekijk ook onze relatietips voor een gelukkige relatie.

     

    Veel gestelde vragen over relatie met een collega

    Mag mijn werkgever een relatie met een collega verbieden?

    Een werkgever kan een relatie met een collega niet verbieden. Echter, bedrijven mogen wel regels of richtlijnen opstellen met betrekking tot relaties op de werkvloer. Een regel kan bijvoorbeeld zijn dat je verplicht bent om de relatie te melden.

    Moet ik de relatie aan mijn werkgever melden?

    Het wordt aangeraden om de relatie te melden aan je werkgever of HR-afdeling. Dit is vooral handig als de relatie tot belangenverstrengeling kan leiden. In sommige gevallen is het zelfs vereist om de relatie te melden.

    Wat zijn de risico’s van een relatie met een collega?

    Een relatie met een collega kan goed werken, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Denk hierbij aan spanningen op de werkvloer en een vermenging van het werk- en privéleven. Daarnaast kunnen er conflicten ontstaan wanneer de relatie wordt verbroken.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?