De kinderen. Voor veel stellen zijn ze continu het onderwerp van gesprek of de oorzaak van ruzie en onenigheid. Maar wat als die kinderen er nog niet zijn, maar er wel al problemen door ontstaan? Het niet in vervulling gaan van een kinderwens, of juist het gebrek eraan, kan de gezondheid van een relatie behoorlijk in de weg staan. [1] Relatietherapie biedt in dat geval ondersteuning.
Als een kinderwens niet in vervulling gaat
Als je als koppel niets liever wil dan een gezinnetje stichten, kan de klap hard aankomen als dat niet lukt. Onvruchtbaarheid is op zichzelf al een emotioneel beladen thema, maar misschien hebben jullie ook wel te maken met de volgende stappen in het proces. Veel stellen overwegen andere opties, zoals draagmoederschap, een donor of adoptie.
Ook als een fertiliteitsbehandeling nog tot de opties behoort, is vaak sprake van hoogoplopende emoties. Het is geen eenvoudig proces dat bovendien vaak met veel teleurstellingen gepaard gaat. In veel gevallen ervaren beide partners een dergelijke behandeling op verschillende wijze en is het heel lastig elkaar hierin te blijven ondersteunen.
“Daarom is het belangrijk om helder en duidelijk met elkaar te communiceren, zodat hierdoor geen verwijdering in de relatie ontstaat.” [2]
seksuologe en relatietherapeute Henriëtte Schoones
Als de één een kinderwens heeft en de ander niet
Een tweede, veel voorkomend probleem is een verschil in kinderwens. Des te ouder het koppel is, des te dringender die kwestie wordt. Soms komt het gebrek aan kinderwens voort uit negatieve jeugdervaringen, onzekerheid over de relatie of de partner, of verschillen in toekomstplannen in het algemeen.
Maar soms is er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak of reden om aan te nemen dat de situatie nog gaat veranderen. Dan zal de partner met kinderwens zich de lastige vraag moeten stellen of de relatie nog kans van slagen heeft. Zeker bij vrouwen is een kinderwens vaak sterk intuïtief en biologisch ingegeven, waardoor een relatiebreuk soms onvermijdelijk is. [3]
Relatietherapie bij problemen met kinderwens
Relatietherapie kan in al deze situaties verlichting bieden. Welk specifieke probleem er ook speelt, het op de juiste manier communiceren over gevoelens, onzekerheden en emoties is de sleutel tot connectie. Een relatietherapeut is erin gespecialiseerd dit soort lastige gesprekken in goede banen te leiden.
Twijfel je nog of relatietherapie iets voor jullie is? Verdiep je in de afwegingen om al dan niet in relatietherapie te gaan of lees deze vijf redenen om in relatietherapie te gaan .
Eerst even kennismaken?
Wil je een gratis kennismakingsgesprek inplannen of heb je een vraag? Vul het contactformulier in en wij helpen je graag verder! Indien je meer wilt weten over de tarieven, bekijk dan onze pagina met de kosten voor relatietherapie.
FAQ
Wat als mijn partner geen kinderwens heeft?
Een verschil in kinderwens kan een relatie flink onder druk zetten. Relatietherapie kan in deze situatie verlichting bieden. Jullie leren communiceren over de emoties en onzekerheden die met dit onderwerp gepaard gaan. Wellicht brengt dit verandering in de situatie of durven jullie hierdoor knopen door te hakken.
Hoe ga ik om met een onvervulde kinderwens?
Als je niets liever wil dan een gezinnetje stichten, kan de klap hard aankomen als dat niet lukt. Stellen hebben vaak te maken met hoogoplopende emoties. Ook ervaren zij de gevolgen of eventuele vervolgstappen soms op heel verschillende wijze. Met elkaar blijven communiceren is de sleutel om verwijdering in de relatie te voorkomen. Een relatietherapeut begeleidt koppels in dit proces.
Bronnen:
[1] In de praktijk van relatietherapeut Jean-Pierre van de Ven staat ‘kinderwens’ op nummer 6 van de lijst meest genoemde problematische onderwerpen: Van de Ven, J. P. (2009). Omgaan met een scheiding. Bohn Stafleu van Loghum.
[2] Gezondheidsnet (2017, 21 november). Relatieproblemen door onvervulde kinderwens. Wat nu? Via: Gezondsheidsnet.nl.
[3] Van den Heuvel, P. & Tulner, A. (2016, 16 juni). Als je kinderwens een breekpunt is. Psychologie Magazine. Via: Psychologiemagazine.nl.