Als je relatie nog pril is, lijkt alles vanzelf te gaan. Je bent smoorverliefd en gelukkig, maar na een tijdje lijken de vlinders in je buik iets minder te worden. Dit is niks om je zorgen over te maken, het is zelfs heel normaal. Maar hoe zorg je ervoor dat je relatie leuk blijft, ook als je al jaren samen bent? Zoals iedereen die een relatie heeft weet: relaties vereisen onderhoud en samenwerking. De volgende 10 relatietips van onze relatietherapeuten kunnen je relatie (nog) beter maken.
Overzicht relatietips voor een gezonde en gelukkige relatie:
1. Probeer elkaar niet te veranderen
Dit is misschien wel de belangrijkste relatietip die je ongetwijfeld vaker hebt gehoord. Toch krijgen we allemaal wel eens de behoefte om de ander te veranderen. Misschien vind je een bepaalde eigenschap van je partner niet leuk of verschillen jullie persoonlijkheden best veel van elkaar. Dit mag je natuurlijk wel aangeven, maar waak er wel voor dat je je partner niet fundamenteel probeert te veranderen. Probeer de verschillen tussen jullie persoonlijkheden te accepteren en vind een manier om hier mee om te gaan. Niemand is perfect, ook jij niet. Waardeer je partner om waar hij of zij goed in is en accepteer zijn of haar mindere kanten.
2. Vertrouw elkaar
Vertrouwen legt de basis voor iedere relatie. Ook als je vertrouwen in het verleden geschaad is, verdient je huidige partner jouw vertrouwen. Dit geldt zelfs als je partner je ontrouw is geweest en jullie er toch samen proberen uit te komen. Als je een relatie aangaat, of besluit de relatie na ontrouw een doorstart te geven, is het belangrijk dat je de controle loslaat. Het kost veel te veel energie je altijd maar af te vragen of je partner daadwerkelijk is waar hij of zij zegt te zijn. Ook het verbieden van sociale activiteiten of het controleren van berichten heeft enkel een averechts effect.
3. Blijf je best doen voor de ander
Wanneer je al een tijdje in een relatie zit, kun je helemaal jezelf zijn. Dit is natuurlijk hartstikke goed, maar blijf ook zeker je best doen voor de ander. Stel je de tijd voor waarin je nog vrijgezel was, maar al wel een oogje had op je huidige partner. Wat deed je toen? Ongetwijfeld besteedde je extra aandacht aan je uiterlijk en dofte je je extra leuk op. Trek ook nu je mooie kleding weer eens aan en laat de ander zien dat je moeite doet. Dit geeft je relatie een extra boost!
4. Maak tijd voor elkaar
Cliché, maar waar: stellen die al lang bij elkaar zijn, beginnen vaak langs elkaar heen te leven. Voor je het weet is jullie leven samen doodnormaal en schiet de romantiek er een beetje bij in. Maak daarom regelmatig tijd voor elkaar vrij. Plan activiteiten of avondjes uit en geniet van elkaars gezelschap. Bovendien hoef je er het huis helemaal niet voor uit. Een goed gesprek op de bank of lekker knuffelen met je partner doet wonderen. Breng genoeg tijd samen door en zorg dat jullie niet worden afgeleid door de kinderen, telefoontjes of appjes.
5. Blijf met elkaar communiceren
Hoe lang jullie ook samen zijn, ga er nooit van uit dat je partner wel aanvoelt hoe jij je voelt. Bespreek regelmatig wat je bezighoudt, waar je blij mee bent of waar je juist mee zit, wat je wil veranderen of verbeteren. Luister ook aandachtig naar wat je partner te zeggen heeft. Laat de ander uitpraten, toon begrip en probeer dingen niet voor hem of haar in te vullen.
Dit geldt overigens ook voor ruzies en discussies. Het is helemaal niet erg om soms ruzie te hebben, zolang je het maar uitpraat. Luister naar elkaar en probeer de ander echt te begrijpen, hoe boos of verdrietig je ook bent. Zo komen jullie snel weer op één lijn.
Maak kennis met ons team
6. Blijf jezelf en houd je eigen leven
Hoe gek je ook op je partner bent, jullie hoeven niet alles samen te doen. Het is namelijk ook erg belangrijk om je eigen leven te houden. Blijf dus lekker jezelf en behoud je eigen hobby’s. Ga bijvoorbeeld regelmatig in je eentje (of met je eigen vriendengroep) op stap. Bovendien hoef je ook echt niet alles leuk te vinden wat je partner leuk vindt.
Het kan ook erg goed zijn om af en toe een beetje afstand te nemen van je partner. Zo heb je weer nieuwe dingen te vertellen als je thuis komt en blijft de relatie langer leuk. Als het even wat minder goed gaat tussen jullie is het belangrijk om op jezelf terug te kunnen vallen. Zo creëer je een gezonde basis voor een leven samen.
7. Wees altijd eerlijk (ook naar jezelf)
Nog een hele belangrijke tips van onze relatietherapeuten: wees altijd eerlijk. Praat met je partner over je gevoelens, wensen en wat je nu eigenlijk wilt in het leven. Wanneer je niet eerlijk bent, kan dit een negatieve invloed hebben op jullie relatie en zelfs vertrouwensproblemen veroorzaken. Dus ook als je twijfelt aan je relatie of als je gevoelens hebt voor een ander is het belangrijk om hier eerlijk over te zijn.
En vergeet ook niet om eerlijk te zijn naar jezelf. Om eerlijk te zijn naar een ander, moet je namelijk eerst eerlijk zijn naar jezelf. Wat voel je? En wat wil je nu echt?
8. Spreek je waardering naar de ander uit
Als je lang in een relatie zit, kun je snel dingen als vanzelfsprekend gaan beschouwen. In het begin overspoel je de ander met complimentjes, maar hoe langer je in een relatie lijkt te zitten, hoe minder vaak je je waardering voor de ander lijkt uit te spreken. Bedank je lief bijvoorbeeld eens voor het koken of laat je partner weten hoe goed hij/zij er vandaag uitziet. Het lijkt misschien iets kleins, maar het kan heel veel impact hebben op de ander. Je partner voelt zich namelijk gezien en gewaardeerd en dit is alleen maar goed voor jullie relatie.
9. Neem je verantwoordelijkheid
Heb je iets niet zo handig aangepakt? Of voelde je geliefde zich gekwetst door iets wat je hebt gedaan? Een relatie is niet altijd rozengeur en maneschijn en fouten worden nu eenmaal gemaakt. Of het nu om iets groots gaat, zoals overspel, of iets heel kleins: neem altijd je verantwoordelijkheid en geef je fouten toe. Zeg sorry en leg uit waarom je het hebt gedaan en wat je in de toekomst zult doen om hem/haar niet opnieuw te kwetsen. Probeer daarnaast ook de excuses van de ander te accepteren en blijf niet te lang boos. Oh ja, haal ook geen oude koeien uit de sloot.
10. Krop dingen niet op
Zit je iets dwars? Of spreek je je gevoelens liever niet uit? Een reden waarom veel mensen hun gevoelens opkroppen is omdat ze bang zijn om niet begrepen te worden. Ze vermijden hun echte gevoelens en praten niet over hun emoties. Wanneer je dingen opkropt, kan dit het opbouwen van een goede relatie in de weg staan. Hoe kan je partner zien wie je echt bent wanneer je al je gevoelens binnenhoudt? Zeg het als je iets dwars zit of als je je op een bepaalde manier voelt, ook als je bang bent voor de reactie van de ander.
Relatietherapie voor een (nog) gelukkigere relatie
Lopen jullie tegen problemen aan die jullie maar niet opgelost krijgen? Verloopt de communicatie soms moeizaam? Vinden er belangrijke veranderingen in jullie leven plaats? Zelfs als jullie op dit moment geen problemen ervaren, kan relatietherapie een effectieve manier zijn om een relatie gezond te houden. Door regelmatig met een professional over jullie relatie te praten, ontwikkelen jullie nieuwe communicatieskills en een groot reflectief vermogen. Zo zijn jullie in staat waar nodig bij te sturen mochten er problemen ontstaan.
- Geen wachtlijst, direct aan de beurt
- Ervaren relatietherapeuten
- Koppels, gezinnen en individueel
- Gesprek via beveiligd beeldbellen
- 24/7 beschikbaar voor afspraken
- Betaling per afgenomen sessie
Bij Online-relatietherapie.nl is het mogelijk om op een vrijblijvende manier relatietherapie te volgen, namelijk online! Het enige wat je nodig hebt, is een goede internetverbinding. Via beveiligd beeldbellen voeren voeren jullie gesprekken met een ervaren (gz-)psycholoog/relatietherapeut. Zo werk je samen aan het behouden of herstellen van een gezonde relatie en krijg je nog meer relatietips!