Stellen blijven gemiddeld 3,5 jaar rondlopen met relatieproblemen

Constante ruzies, kritiek geven op van alles en nog wat en niet zo goed kunnen omgaan met de alledaagse sleur: dit zijn een aantal veel voorkomende relatieproblemen. Wanneer je relatie even niet zo lekker loopt, voelt het soms alsof je de enige bent die hiermee worstelt. Maar er lopen veel meer mensen rond met relatieproblemen dan je denkt. En dit is niet per se goed.

Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat stellen gemiddeld 3,7 jaar wachten voordat ze professionele hulp zoeken voor relatieproblemen. De gevolgen hiervan zijn groot.

Nieuw onderzoek over professionele hulp bij relatieproblemen

Relatieproblemen komen relatief vaak voor. Ieder koppel krijgt te maken met tegenslagen en mindere periodes. Toch bleek er in Nederland nog veel onbekend over het aantal koppels dat ernstige relatieproblemen ervaren.

Henk Jan Conradi, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, publiceerde eind 2024 met zijn collega’s een nieuw onderzoek over relatieproblemen en het inschakelen van professionele hulp. Er deden meer dan 1.000 heteroseksuele stellen mee aan  het onderzoek. De gemiddelde relatieduur van de deelnemende stellen was 25 jaar en 80% was getrouwd (UvA, 2024).

Ontevredenheid onder partners

Conradi onderzocht onder andere de ontevredenheid onder partners. Volgens het onderzoek gaf bijna 30% van de stellen aan wel eens serieus ontevreden te zijn geweest. In sommige gevallen waren niet beide partners ontevreden. In ruim 40% gaf ten minste één partner aan niet gelukkig te zijn geweest in hun relatie (UvA, 2024). Dit zijn best hoge cijfers die aangeven dat relatieproblemen ook in Nederland vaak voorkomen, ongeacht de leeftijd of relatieduur.

Ontevredenheid onder partners

Relatieproblemen blijven gemiddeld 1,5 jaar onbesproken

Uit het onderzoek bleek dat stellen met elkaar praatten over de ontevredenheid. In 86% van de gevallen deelden partners de ontevredenheid met elkaar. Ze wisten het van elkaar en hebben eventuele relatieproblemen besproken. Wat wel opvallend is, is dat stellen de ontevredenheid pas na 1,5 jaar met elkaar delen.

Veel mensen denken eerst dat de problemen vanzelf overgaan en durven hier niet over te spreken met hun partner. Terwijl dit in de praktijk vaak averechts werkt en de ontevredenheid of problemen in de relatie hierdoor verergeren.

Weinig stellen zoeken professionele hulp

Als je bent gevallen met de fiets en pijn hebt aan je enkel ga je naar de dokter. Als je somber bent en depressieve klachten ervaart, ga je naar een psycholoog. Maar hoe zit het dan met relatieproblemen? Wordt hier ook hulp voor gezocht? Henk Jan Conradi zegt: “Overall zien we dat relatief weinig mensen met relatieproblemen hulp zoeken.” Ongeveer 36% van de ontevreden partners overwoog om professionele hulp in te schakelen. En slechts 20% kreeg deze hulp (UvA, 2024).

GERELATEERD:  Zo help jij je partner door een depressie

Volgens Conradi is het problematisch te noemen dat koppels geen professionele hulp zoeken. Relatieproblemen gaan namelijk niet vanzelf over. Als stellen wel hulp zochten, gebeurde dit gemiddeld pas na 3,7 jaar. Hoe langer mensen wachten met hulp zoeken, hoe lastiger het is om de problemen te behandelen. Bovendien zorgen relatieproblemen voor veel stress waardoor psychische klachten kunnen ontstaan.

Weinig stellen zoeken professionele hulp

Partner wilde geen hulp

Waarom zoeken ontevreden partners niet sneller hulp? Heerst er nog altijd een taboe op relatietherapie? Deelnemers van het onderzoek gaven verschillende redenen op. Schaamte was er niet vaak eentje van, wat de onderzoekers wel hadden verwacht. Ook de kosten van therapie werden niet vaak genoemd als reden. Veel vrouwen zeiden dat hun partner geen hulp wilde, maar de meest genoemde reden was dat het weer even beter ging.

Conradi zegt dat er voor een blijvende vermindering van relatieproblemen in de praktijk vaak professionele hulp nodig is. Soms gaat het weer even beter, maar keren de problemen op een later moment terug. Helaas moeten problemen zodanig lang bestaan en een grote impact hebben voordat er professionele hulp wordt gezocht.

Wil je het hele onderzoek lezen? Dan kan via deze link. 

Behoefte aan hulp?

Denk je dat jij en je partner relatieproblemen ervaren? Hoe langer jullie wachten met hulp zoeken, hoe moeilijker het kan zijn om de gevolgen te herstellen. Online relatietherapie is laagdrempelig en toegankelijk. Je hoeft niet naar een fysieke praktijk en de behandeling is precies hetzelfde als bij een fysieke relatietherapeut. Wil je partner geen hulp? Dan kan je ook individueel bij ons terecht.

     

    Bronnen:

    Universiteit van Amsterdam. (2024, 19 november). Stellen blijven (te) lang rondlopen met relatieproblemen.

    Henk Jan Conradi, Arjen Noordhof en Jan H. Kamphuis: ‘Prevalence and predictors of help-seeking steps in a nationally representative Dutch sample of romantic couples’, in: Family Process (29 oktober 2024). https://doi.org/10.1111/famp.13074

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?