Terugkerende problemen in relatie

Julia en Chris maken plannen voor het weekend, maar het loopt bijna iedere week uit op ruzie. Julia voelt zich genegeerd omdat Chris zijn eigen plannen doordrukt. En Chris vindt juist weer dat Julia niet duidelijk aangeeft wat ze nu eigenlijk wil. Het resultaat? Twee geïrriteerde mensen, de hele avond geen woord meer tegen elkaar zeggen en uiteindelijk de vraag: waarom blijven we hier steeds tegenaan lopen?

Herkenbaar? Dit is natuurlijk maar een simpel voorbeeld, maar veel stellen worstelen met terugkerende problemen in de relatie. Of het nu gaat om herhalende ruzies, onbegrip of onuitgesproken verwachtingen: deze negatieve patronen zijn te doorbreken.

Veelvoorkomende terugkerende problemen in relatie

Jullie zijn echt niet de enige die terugkerende problemen in de relatie ervaren. Het lijkt alsof jullie elke keer weer dezelfde discussie voeren. Maar telkens komen jullie er niet uit. Het is belangrijk om te weten dat deze herhalende problemen, of hoe wij het ook wel noemen: ‘negatieve patronen’, op te lossen zijn.

Dit zijn een aantal veelvoorkomende terugkerende problemen in relaties. Herken je ze?

  • Gebrek aan communicatie: je voelt je niet gehoord of er zijn veel misverstanden.
  • Herhalende ruzies: dezelfde onderwerpen blijven steeds terugkomen.
  • Verschillen in verwachtingen: de ene partner verwacht iets anders dan de andere partner, bijvoorbeeld over huishouden, tijdsbesteding of samenwonen.
  • Intimiteit: jullie ervaren verschillen in verlangens of hebben andere verwachtingen rondom intimiteit.
  • Jaloezie of weinig vertrouwen: vermoedens van ontrouw of onzekerheid die het vertrouwen verminderen

Waarom terugkerende problemen niet zo makkelijk zijn op te lossen

Na de zoveelste ruzie of misverstand vraag je je af: waarom gebeurt dit elke keer? En waarom lossen we het niet op? Terugkerende problemen in een relatie zijn helaas niet zo makkelijk op te lossen. Dit komt doordat de problemen vaak voortkomen uit patronen van gedachten, overtuigingen en gedrag.

Veel problemen ontstaan door gewoonten die er door de jaren heen zijn ingesleten. Dit noemen we ook wel patronen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over hoe iemand reageert op stress of omgaat met conflicten, maar ook over het uitspreken van verwachtingen. Aangezien deze patronen al jarenlang bestaan, is het lastig om ze op de een of andere dag te veranderen.

En omdat dit zo lastig is, zijn er partners die het opgeven en hun relatie verbreken door deze terugkerende problemen. Zonde, want in veel gevallen kunnen patronen doorbroken worden.

Waarom terugkerende problemen niet zo makkelijk zijn op te lossen

Vastzitten in een negatief patroon

Passen jullie gewoon niet bij elkaar, of zitten jullie vast in een negatief patroon? Een negatief patroon herkennen kan best lastig zijn. Daarom zetten wij twee voorbeelden van negatieve patronen in relaties op een rij.

Emotionele afstand

Linda probeert haar gevoelens te delen met haar partner, maar als ze dit doet, sluit haar partner zich vaak van haar af. Haar partner Peter begrijpt haar niet en dit maakt Linda boos. Peter trekt zich hierdoor nog verder terug. Elke poging om dichterbij te komen, drijft ze verder uit elkaar. 

GERELATEERD:  Relatietherapie of scheiden? Een dilemma voor velen

Aangevallen voelen

Als Sanne na een avond met haar vriendinnen thuis komt, vraagt haar partner waarom ze altijd zo laat thuis komt. Sanne voelt zich direct aangevallen en verdedigt zichzelf. Dit mondt uit in een discussie en uiteindelijk praten ze nauwelijks meer en blijft de spanning hangen tot de volgende dag.

Wanneer jullie vastzitten in een negatief patroon kan dit een grote invloed hebben op jullie relatie. Jullie gedragen je anders; geïrriteerd, boos of wanhopig.

Terugkerende problemen in relatie oplossen met relatietherapie

Terugkerende problemen in een relatie zijn moeilijk om op te lossen, maar met inspanning van beide partners kunnen jullie patronen doorbreken. Het is belangrijk om stil te staan bij de gebeurtenis. Wat gebeurt er precies? En waarom gaat het elke keer mis tussen jullie? De eerste stap om relatieproblemen op te lossen is door het probleem te erkennen. Vervolgens kunnen jullie het oplossen.

Lukt het jullie niet om er samen uit te komen? Dan kan relatietherapie helpen. Tijdens relatietherapie leren jullie welke achterliggende patronen de oorzaak zijn van jullie problemen. Jullie krijgen nieuwe inzichten en leren elkaar beter begrijpen.

Aan de slag met jullie negatieve patronen?

Het oplossen van terugkerende problemen vergt tijd en energie van beide partners. In de drukte van het dagelijks leven kan het lastig zijn om prioriteit te geven aan jullie relatie. Daarom maken wij het je een stukje makkelijker met relatietherapie vanuit huis. Je kunt therapie volgen waar je maar wilt. Ook in de weekenden of avonden als dat beter uitkomt.

Meer weten over negatieve patronen en hoe je ze doorbreekt? Plan een gratis kennismaking en stel al je vragen.

     

    Veelgestelde vragen over terugkerende problemen in relatie:

    Waarom hebben we steeds dezelfde ruzies?

    Als jullie steeds dezelfde ruzies hebben, kan het zijn dat jullie vastzitten in een bepaald patroon. Herhalende ruzies komen vaak doordat onderliggende problemen niet worden opgelost.

    Zijn terugkerende problemen in onze relatie een teken dat we niet bij elkaar passen?

    Nee, dit hoeft niet. Veel terugkerende problemen in de relatie ontstaan door patronen die doorbroken kunnen worden. Wanneer dit lukt, kan jullie relatie heel anders worden.

    Hoe weet ik of relatietherapie kan helpen?

    Voelt het alsof jullie vastzitten in een bepaald patroon? Lukt het jullie niet om de problemen zelf op te lossen? Relatietherapie kan jullie nieuwe inzichten geven en helpen om elkaar beter te begrijpen.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?