Verlatingsangst in een relatie

Je hebt al een tijdje een relatie, maar toch merk je dat je nog iedere keer bevestiging nodig hebt. “Hou je nog wel van me?” of “Vind je me nog wel leuk?” zijn vragen die regelmatig gesteld worden. Ook al verzekert je partner dat zijn/haar gevoelens niet veranderd zijn, je blijft bang om de ander kwijt te raken. Dit is een voorbeeld van verlatingsangst in een relatie.

Verlatingsangst kan een grote impact op het leven van jou en dat van je partner hebben. Het zorgt voor spanningen en in het ergste geval zelfs voor een relatiebreuk. Maar het hoeft geen ding te worden in jullie relatie. Onze relatietherapeuten vertellen je meer over de kenmerken, oorzaken en oplossingen.

Wat is verlatingsangst?

De naam zegt het al, maar verlatingsangst is de angst om verlaten te worden. In dit geval ben je bang om verlaten te worden door je partner, maar het kan ook in andere relaties voorkomen, zoals de relatie met je ouders, vrienden of vriendinnen.

Simpel gezegd; je wilt niet dat je partner je verlaat. Dit is helemaal niet zo gek, maar wanneer je verlatingsangst hebt, kan je angst ervoor zorgen dat je je anders gaat gedragen. Je wordt bijvoorbeeld heel controlerend of wilt niet dat je partner ergens heen gaat zonder jou.

Hoe uit het zich in een relatie?

Verlatingsangst kan zich op verschillende manieren uiten in een relatie. Hieronder noemen we een aantal voorbeelden.

Veel bevestiging nodig hebben

Een persoon kan heel onzeker door de verlatingsangst worden en hierdoor veel bevestiging nodig hebben. Ookal zegt jouw partner duizend keer dat hij/zij van jou houdt, je lijkt het iedere keer opnieuw te moeten horen.

Je bent afhankelijk van je partner

Je wilt het liefst alles samen doen met je partner. Als hij/zij niet bij je is, ben je bang dat diegene je bedriegt of dat je verlaten wordt. Als je geliefde wel weg is, ga je bellen, sms’en of appen uit angst dat ze niet meer terugkomen.

Jaloezie

Je bent heel jaloers, zelfs als er geen reden voor is. Je bent namelijk bang dat je partner verliefd wordt op iemand anders. Hierdoor ga je je partner claimen en vertoon je bezitterig gedrag.

Angst voor afwijzing

Ook al hebben jullie maar een kleine woordenwisseling, je bent altijd onzeker over jullie relatie. Na een discussie of minder leuke opmerking denk je dat je partner je misschien gaat verlaten.

Oorzaken van verlatingsangst in een relatie

Oorzaken van verlatingsangst in een relatie

Vaak ontstaat verlatingsangst al in de kindertijd. Als je ouders vaak weg waren en je veel voor jezelf moest zorgen, kan dit een aanleiding zijn van je angst. Je wilt dit niet opnieuw ervaren en bent daardoor bang voor verlating.

GERELATEERD:  Liefdesverdriet? Tips voor het omgaan met een gebroken hart

Daarnaast kan het zijn dat je als kind niet voldoende emotionele aandacht of bevestiging hebt gekregen. Je opvoeders waren er dus fysiek wel, maar emotioneel niet. Op deze manier is je onbewust geleerd dat je extra je best moet doen om aandacht te krijgen.

Maar ook als je volwassen bent, kan er verlatingsangst ontstaan. Dit kan onder andere komen door een overlijden in de familie of een heftige relatiebreuk. Ook vreemdgaan of ontrouw is een van de oorzaken van verlatingsangst in een relatie.

Gevolgen voor de relatie

Als angst een grote impact heeft op jouw gedachten en gedrag, wordt het steeds moeilijker om te genieten van de relatie en de liefde die je ontvangt. Je denkt de hele tijd dat je partner je gaat verlaten en je maakt je veel zorgen. Voor degene met verlatingsangst levert dit veel stress op, maar voor de andere partner heeft het ook grote gevolgen. De relatie voelt verstikkend en controlegedrag kan zijn tol eisen. Met als gevolg een relatiebreuk, waardoor degene met verlatingsangst denkt dat zijn/haar gedachten altijd klopten.

Maar onthoud: verlatingsangst in een relatie hoeft geen negatieve gevolgen te hebben, mits je weet hoe je ermee om moet gaan.

Behandeling verlatingsangst: een relatietherapeut helpt

Merk je dat jouw verlatingsangst voor spanningen zorgt in de relatie? Levert het jou veel stress en zorgen op? Verlatingsangst in een relatie is goed te behandelen met behulp van een relatietherapeut. Samen gaan jullie op zoek naar de oorzaak van de angst; is dit al ontstaan in je jeugd of door een eerdere relatie? Vervolgens is het tijd om de diepgewortelde negatieve gedachten te veranderen naar meer realistische gedachten.

Je kunt zowel samen met je partner als alleen in therapie, maar net wat jij fijn vindt. Heb je vragen voor onze relatietherapeuten? Neem gerust contact op of plan direct een gratis kennismaking.

     

    Veel gestelde vragen over verlatingsangst in een relatie

    Hoe gedraagt iemand zich met verlatingsangst?

    Iemand met verlatingsangst heeft veel bevestiging nodig en kan regelmatig vragen of je nog van hen houdt. Daarnaast zijn overmatig contact, jaloezie, controlerend gedrag en afhankelijkheid kenmerken van verlatingsangst in een relatie.

    Wat triggert verlatingsangst?

    Verlatingsangst komt vaak door een onveilige hechting, eerdere relatiebreuken of vreemdgaan. Het kan extra getriggerd worden door onzekerheid, ruzies, afstand in de relatie of veranderingen in het gedrag.

    Kan professionele hulp helpen bij verlatingsangst in een relatie?

    Ja, als verlatingsangst voor relatieproblemen zorgt, kan hulp van een relatietherapeut helpen. Een therapeut helpt je bij het vinden van de achterliggende oorzaak en helpt je bij het leren omgaan met de verlatingsangst. Relatietherapie kan ook nuttig zijn voor je partner omdat hij/zij jou beter leert begrijpen.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?