Zelfliefde

Zelfliefde wordt door meerdere wetenschappers in verband gebracht met een betere mentale gezondheid. Houden van jezelf helpt je met ontspannen en kan zelfs je bloeddruk verlagen. [1] Genoeg redenen om van jezelf te houden. Toch vinden veel mensen het lastig om zichzelf volledig te accepteren. Met alle gevolgen, zoals een verminderd zelfvertrouwen en meer stress, van dien.

Wil je graag meer van jezelf leren houden? Goed bezig! In dit artikel lees je waarom zelfliefde zo belangrijk is en zetten we een aantal belangrijke tips voor je op een rij.

Wat is zelfliefde?

Zelfliefde kan omschreven worden als vriendelijk zijn voor jezelf. Het stelt je in staat om jezelf gerust te stellen en te kalmeren in moeilijke tijden. Zelfliefde betekent eigenlijk dat je jezelf helemaal kunt accepteren zoals je bent. Natuurlijk voelen we ons allemaal wel eens slecht of onzeker, maar wanneer je van jezelf houdt, weet je dat dit menselijk is. [1]

Bij zelfliefde is het belangrijk dat je ontdekt wie je bent en dit volledig accepteert. Er kunnen uiteraard bepaalde aspecten zijn die je wilt verbeteren, maar toch blijf je van jezelf houden. Je accepteert namelijk ook de mindere kanten van jezelf.

Het klinkt zo makkelijk; van jezelf houden. Maar het ook echt doen, blijkt in de praktijk best wel lastig. Want zeg nu eerlijk: accepteer jij jezelf volledig? Of heb jij ook wel eens kritiek op jezelf?

Waarom is zelfliefde zo belangrijk?

Zelfliefde is helaas niet vanzelfsprekend. Verschillende gebeurtenissen in je jeugd kunnen hebben geleid tot een afname in zelfliefde, zoals worden gepest op school of het niet voldoen aan de verwachtingen van je ouders. Maar ook het huidige schoonheidsideaal of het krijgen van kritiek kunnen leiden tot een verminderde zelfliefde.

Maar waarom is zelfliefde eigenlijk zo te maken? Door jezelf te accepteren, krijg je niet alleen meer zelfvertrouwen, maar word je ook gelukkiger. Er zijn namelijk steeds meer wetenschappelijke aanwijzingen dat zelfliefde een positief effect heeft op je mentale gezondheid. Daarentegen wordt een mindere mate van zelfliefde in verband gebracht met geestelijke gezondheidsproblemen zoals PTSS en depressie. [1]

Wanneer je van jezelf houdt, zal je meer rust ervaren. Je staat sterker in je schoenen en je kent jezelf beter dan ooit. Bovendien zal ook je omgeving dit merken en ben je in staat om gezonde relaties op te bouwen met anderen.

Waarom is zelfliefde zo belangrijk

Hoe kan ik leren om meer van mezelf te houden?

Wil je meer van jezelf leren houden? Dan zal je aan de slag moeten gaan met het volledig accepteren van jezelf, inclusief verbeterpunten. Gebruik onze tips voor het krijgen van meer zelfliefde.

Je minpunten accepteren

Iedereen heeft sterke en mindere sterke punten; hier is niets mis mee. Je mindere punten maken je nu eenmaal tot wie je bent. Natuurlijk kun je aan bepaalde aspecten werken, maar focus niet te veel op wat (nog) niet goed is. Om volledig van jezelf te kunnen houden, moet je zowel je goede als minder goede kwaliteiten accepteren.

GERELATEERD:  Welke soorten relatietherapie zijn er allemaal?

Affirmaties

Affirmaties helpen bij het creëren van zelfliefde en het vergroten van je zelfvertrouwen. Door een gevoel of gedachte regelmatig te herhalen, duw je je negatieve gedachten naar de achtergrond en maak je meer ruimte voor de positieve gedachten.

Een aantal voorbeelden van affirmaties zijn:

  • Ik ben goed zoals ik ben
  • Ik accepteer mezelf zoals ik en
  • Ik ben trots op wat ik heb bereikt

Leren loslaten

Een ander belangrijk onderdeel van zelfliefde is leren loslaten. Misschien ben je vaak aan het piekeren of heb je veel negatieve gedachten. Piekeren over iets waar je geen invloed op hebt, heeft geen zin. Probeer negatieve gedachten zoveel mogelijk los te laten. Ook kan het helpen om afscheid te nemen van negatieve situaties of personen.

Hulp bij een laag zelfbeeld of verminderd zelfvertrouwen

Vergelijk je jezelf veel met anderen? En merk je dat je jezelf vaak bekritiseert? Houd er rekening mee dat jezelf accepteren een proces is en tijd kost. Wees dus niet te hard voor jezelf. Lukt het je niet om volledig van jezelf te houden? Praten met een psycholoog kan helpen bij het verbeteren van een laag zelfbeeld of een verminderd zelfvertrouwen. Samen gaan jullie aan de slag met het identificeren en veranderen van negatieve gedachten. Je werkt aan een realistisch zelfbeeld en gaat zo beter in je vel zitten.

Meer weten over zelfliefde? Of heb je behoefte aan hulp? Neem gerust contact met ons op of plan direct een gratis kennismaking met een van onze psychologen.

     

    FAQ

    Wat valt er onder zelfliefde?

    Onder zelfliefde valt vriendelijk zijn naar jezelf en jezelf volledig accepteren, met al je sterke en zwakke punten. Om van jezelf te houden is het belangrijk om jezelf door en door te kennen.

    Hoe ontstaat er een gebrek aan zelfliefde?

    Een gebrek aan zelfliefde kan op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door negatieve ervaringen in het verleden, zoals pesten, trauma’s of misbruik. Ook kan het ontstaan door kritiek of afwijzing van anderen, perfectionisme en het constant vergelijken van jezelf met anderen.

    Wat zijn tekenen van een gebrek aan zelfliefde?

    Een gebrek aan zelfliefde kan zich op verschillende manieren uiten, zoals constante zelfkritiek of het herhalen van negatieve gedachten over jezelf. Daarnaast kan het leiden tot het constant vergelijken met anderen, minder zelfvertrouwen en het ervaren van relatieproblemen, zoals moeite hebben om gezonde relaties te onderhouden.

     

    Bronnen:

    [1] Kirschner, H., Kuyken, W., Wright, K., Roberts, H., Brejcha, C., & Karl, A. (2019). Soothing Your Heart and Feeling Connected: A New Experimental Paradigm to Study the Benefits of Self-Compassion. Clinical Psychological Science, 7(3), 545-565. https://doi.org/10.1177/2167702618812438

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?